Леонід Задорожний: «Харківщина рада вітати найкращих боксерів України та наших закордонних гостей!»

Леонід Задорожний: «Харківщина рада вітати найкращих боксерів України та наших закордонних гостей!»

Президент Харківської обласної Федерації боксу, член Виконкому Федерації боксу України Леонід Якович Задорожний в інтерв’ю прес-службі ФБУ розповів, як іде підготовка до міжнародної матчевої зустрічі нашої збірної з Казахстаном, Узбекистаном та Тауркменістаном.

– Леоніде Яковичу, такі зустрічі – справжнє спортивне свято. У якому настрої Харків очікує міжнародних боїв?

– З великим інтересом і нетерпінням! Запрошуємо усіх харків’ян та гостей міста на ці зустрічі. Вже зараз є великий інтерес з боку вболівальників, а також тих, хто вперше відкриває для себе бокс. До того ж, це буде хороша матчева зустріч. У нас гідні суперники – самі розумієте, є нині  великий прогрес у боксі цих країн, що до нас відрядили свої збірні.

За підсумками Олімпійських ігор Узбекистан завоював чотири золоті медалі, а у Казахстану один Олімпійський чемпіон і три чемпіони світу. На сьогоднішній день це дві найсильніші збірні із тих, з якими ми могли б зустрітися. Гідні суперники для нашої національної команди. Тому можна лише порадіти за Харків та нашу країну в цілому, що такий гарний бокс нас усіх очікує.

– Основна мета збірної України – перевірити найближчу молодь або, навпаки, тих, на кого вже зараз серйозні надії?

– Питання в іншому. У кінці минулого року, складаючи план підготовки, ми розуміли, що в 2018 році немає ні чемпіонату Європи, ні чемпіонату світу, тобто жодного великого змагання. А в наступному році всі вони пройдуть, і там будуть розігруватися ліцензії на Олімпійські ігри. Це дуже серйозно, тому готуємося з повною відповідальністю та самовіддачею.

Щоб хлопці залишилися на високому рівні – їм потрібно боксувати і тренуватися з найсильнішими збірними світу. Нам вдалося домовитися, щоб наші гості приїхали до нас, потренувалися і провели матчеві зустрічі. В цьому плані я вдячний керівництву Федерації боксу України, які провели переговори зі збірними, що дозволило нам запросити дійсно найкращих. Для підтримки і підвищення майстерності – це безцінно, тобто, повторюся, для нас це підготовка на 2019 рік.

– Із яких регіонів запрошені кандидати у збірну? Чи всіх, кого хотіли б, вдалося зібрати?

– Звичайно, зібрати вдалося всіх. Приїхали 40 осіб – умовно кажучи, 4 склади. Зараз хлопці проходять загальнофізичну підготовку в Харкові. Перший і другий склади готуються до майбутньої зустрічі, третій та четвертий – набираються досвіду, більшість із цих хлопців отримає чудову практику на Меморіалі Миколи Мангера в Херсоні. Збірна складена з представників буквально усіх регіонів – в кожному регіоні є свої лідери, і всі вони були гідні запрошення в команду.

– Чи є дебютанти в збірній, які будуть вперше боксувати в міжнародних матчах?

– Дебютанти є. Відзначу Андрія Тишківця зі Львова – молодий хлопчик, який виграв чемпіонат України, тож вперше змагатиметься за дорослим. Є ще ряд хлопців – самі розумієте, нові кадри завжди прибувають, це ж спорт. Хтось сходить з дистанції, а хтось – навпаки, хоче вскочити в цей поїзд. Але в цілому, кістяк збірної зберігся, і він буде готуватися далі.

– Принцип відбору спортсменів до збірної базується на поєдинках?

– Звичайно. Критерій один – чемпіонат України.

– Хто здивував вас найбільше за останній рік? Були люди, від яких не очікували такого великого прогресу?

– Так, щоб істотно – особливо ніхто. Ті, хто мали вигравати – ті й виграли. Вважаю, що нових зірок у нас поки що не з’явилося, але ті, хто багато працював та постійно вдосконалював свою майстерність, планомірно підтверджують свій клас. Бокс – такий вид спорту, що все і відразу – так не вийде. Тим більше, рівень боксу в Україні зараз досить високий, велика конкуренція, багато турнірів.

– Чи повністю ви задоволені самовіддачею хлопців? Можливо, хтось проявляє спортивний характер краще за всіх і його можна ставити в приклад іншим?

– Хлопці тренуються тричі на день, і я присутній практично на кожному тренуванні. У всіх хлопців горять очі, є самовіддача і бажання – бачу, що настрій хороший.

Але особливо виділяється Саша Хижняк. Незважаючи на те, що він – і чемпіон Європи, і чемпіон світу, тренується Олександр з колосальною самовіддачею! Це радує: людина не почиває на лаврах, а розуміє, що звання важче втримати, ніж завоювати. Тому він і працює ще більше, ніж раніше.

– Харків в останні роки відмінно проявив себе в спортивному плані, тут було чимало блискучих турнірів. Що скажете зараз про організацію турніру? Чи все буде в порядку?

– Дійсно, у Харкова зараз передові позиції у вітчизняному боксі. Колектив обласної федерації зараз згуртувався. Особливо відзначу, що у мене КОМАНДА. Працюють всі структури, кожен робить свій внесок у справу.

Ми згуртувалися навколо нашого лідера, Дмитра Шенцева – першого віце-президента федерації боксу України. Для нас він – приклад! Всі тягнуться до того, щоб все робилося вчасно, добре та все краще й краще.

Ось, приміром, віце-президент наш – Олександр Манчак, ця людина дуже любить бокс і багато робить для його розвитку. Чесно скажу, саме він зробив нашу організацію більш привабливою, тому що виїжджає на всі міжнародні матчі і турніри, багато уваги приділяє спортсменам і на місці. Той же Сергій Міщенко у нас з’явився, молодий хлопець Артем Моршинський, який любить бокс і присутній на всіх тренуваннях, змаганнях. Це дуже добре для нашої справи.

– Щодо внеску Харківської області до Всеукраїнського календаря. Які найближчі турніри у вас в цьому році заплановані?

– Харків на цей рік взяв чемпіонат України серед дорослих, який буде відбором до чемпіонатів світу і Європи наступного року. Готуємося до цього форуму, тому що впевнені, що на ньому будуть всі найсильніші. Хочемо провести його на дуже високому рівні! 

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.