«Кожен бій Ломаченка – шедевр боксу!»

«Кожен бій Ломаченка – шедевр боксу!»

В ніч з суботи на неділю, на головній спортивній арені міста Нью-Йорк «Madison Square Garden», Василь Ломаченко здобув історичну перемогу над представником Венесуели та чемпіоном світу у легкій вазі за версією WBA Хорхе Лінаресом.

Бій закінчився у десятому раунді після яскравої комбінації Ломаченка, завершальний лівий боковий по печінці якої змусив венесуельця опуститися на канвас. Після відліку рефері Хорхе Лінарес так і не зміг підійнятися та продовжити поєдинок.

Таким чином Василь Ломаченко здобув третій пояс Чемпіона світу у трьох різних вагових категоріях тим самим записав своє ім’я в історію як перший боксер, якому вдалося здобути три титули за 12 поєдинків.

Федерація боксу України не могла бути в стороні цієї знакової спортивної події та поцікавилась провідних українських спортсменів відносно їх думок про цей надзвичайно цікавий та захоплюючий поєдинок.

Срібний призер Олімпійських ігор 2016 року з греко-римської боротьби Жан БЕЛЕНЮК:

– Як вам бій? Лінарес виправдав сподівання – не запитуючи навіть про Ломаченка, що і так зрозуміло?

– Мені дуже сподобався бій: хороша драматургія, високий темп, чудовий для нас підсумок. Видно було, що Вася – вольовий боєць. Навіть опинившись у нокдауні в шостому раунді, він знайшов сили встати й продовжити працювати, як і треба було. Це доказ стійкості спортсмена. Тому підсумкова перемога довела його клас – тим більше, суперник, як мені візуально здалося, переважав Васю у масі.

– Так і було – за певними повідомленнями, шість кілограмів.

– Тим більше – серйозна різниця.

– У плані фізики, Ломаченко виступив дуже сильно. Склалося враження, що навіть дуже додав у кінцівці. Так?

– Це притаманно його стилю: він, здебільшого, додає по ходу й цього разу було так само. Здалося, що нагнітання ситуації та взвинчення темпу додали Васі впевненості. Його функціональна підготовка – це фірмова сторона цього боксера, яка вирізняє його. Суперники відчувають, що не витримують Васіного темпу. Молодець Ломаченко, що протримався у важкі хвилини. Закономірно, що у другій половині бою він додав і в цьому допомогла хороша готовність.

– Рекорд року за рейтингом трансляцій у США – доказ того, що Америка його прийняла?

– Я не знав про цей факт – якщо так, звичайно. Мені приємно спостерігати за роботою Васі у тандемі з батьком. Усі цінителі боксу дуже шанують його за техніку та видовищність – єдине, підібрати суперників йому важко. Тому й відмовляються, що не хочуть вступати в наперед програний бій. Багато хто віддає перевагу більш слабким опонентам, щоб протриматися більше, а не отримати град ударів. Бої Ломаченка показують, де його клас, а де – їх.

Я, до речі, мав честь отримати від Василя Ломаченка кілька уроків на ринзі. Мені це було цікаво. Хоча наші види не схожі, а багато дій, які дозволені в греко-римській боротьбі, заборонені в боксі – й навпаки, для мене це був прекрасний досвід. Завжди тримаю кулаки за наших хлопців – Васю, Сашу Усика, Дениса Берінчика, молоде покоління, яке йде зараз. Так, як раніше вболівав за братів Кличків.

 

Чемпіон світу за версією WBA у надлегкій вазі Артем ДАЛАКЯН:

– Як Вам бій? Не здається, що він вийшов найважчим для Василя Ломаченка на профі-рингу?

– Думаю, так. Не те, що він найтяжчий у всій кар’єрі – але із суперників-професіоналів Лінарес був найбільш досвідченим.

– Не здивувало, що Лінарес при своєму досвіді діяв «другим номером»?

– Я думаю, кожен суперник Ломаченка і дивується, і сам дивує. Вони всі виходять на ринг і починають розуміти, що такої швидкості й темпу, які пропонує Вася, їм не витримати. Він – на голову вищий, все бачить, читає і розуміє. Я був здивований, коли почитав про записки суддів – навіть не уявляю, як так могло вийти, що він за їхніми підрахунками не все вигравав. Добре, що у підсумку він провів свій вирішальний удар.

– Рішення після нокдауну під кінець бою додати у темпі – тренерське?

– Вася просто зібрався, трішки розізлився і показав, що може ще більше!

– Перевага у швидкості, яка завжди була у Васі в попередніх боях, цього разу наразилася на хорошу рухомість суперника. Але все ж Лінарес втратив концентрацію й отримав вирішальний удар. Закономірність десятого раунду?

– Ніхто не може прорахувати, звідки від Васі може «прилетіти» удар. Його техніка дозволяє завдавати найрізноманітніші удари. Лінаресу «сипалися» удари в голову, а тут – несподіванка. Не думаю, що від самого початку так і планували – «розігрівати» ударами в голову, а добивати в корпус. Просто Ломаченко, як боксер дуже технічний, застосовував різні підходи. І вирішальний удар став результатом планомірної роботи.

– Яка категорія оптимальна для нього?

– 59 кг – оптимальна на даний момент – щоб у день бою виходити на 63-64. Він перейшов у 61,2 – і тут трішечки відчувалося, що суперник важчий. Але це перший бій, далі Ломаченко набере масу, після проби буде діяти ще впевненіше. Головне, що він показав, що чергова категорія також йому під силу.

– Хто – найголовніший суперник для Ломаченка у всіх цих опробуваних категоріях? До кого він має йти багато років?

– Чесно – поки що не бачу такого. Якщо не брати уже важчі, в інших він сильніший всіх. Навіть, можна сказати, на голову. Треба йому думати суто про себе, про свою готовність. Тому що він переважає всіх і змагається тільки з собою.

– Яскрава перемога над Лінаресом – доказ успішності Василя в США?

– Так, він довів, що є найкращим боксером. Навіть Головкін – хороший, зібраний боксер, але, на мою думку, Вася – яскравіший.

 

Екс-чемпіон світу за версією WBA Андрій КОТЕЛЬНИК:

– Ми побачили дуже динамічний, напружений поєдинок. Так і буває, коли змагаються гідні боксери. Радий, що українець здобув титул. Василь Ломаченко вкотре довів свій клас.

– Ломаченко здобув уже третій титул на профі-рингу – і знову в новій категорії. Наскільки важким є подібне завдання для боксера?

– Безперечно, тут є свої труднощі, але таке завдання не є нереальним. Головне, щоб він почував себе впевнено у категорії та не мав проблеми з вагою. Але не думаю, що нинішня легка категорія – саме його. Напевно, йому більш звичною була б друга напівлегка – 59 кг. Однак він спробував – і тут також досяг успіху. Це підтверджує клас.

– Лінарес був першим, хто відправив Василя в нокдаун на профі-рингу. Що там сталося – розконцентрація, надміра впевненості?

– Не пропускає ударів той, хто не виходить в ринг. Лінарес – технічний, майстерний боксер. Він завдавав вірні удари, тому й досяг такого успіху.

– Тобто, венесуелець – гідний суперник?

– Безперечно! Це не є якийсь прохідний боксер. Хорхе визнавався The Ring найкращим боксером року, він також перемагав у трьох різних категоріях. За його діями видно було, що у такого майстра є чому повчитися.

– Не було занепокоєння щодо підсумку бою, адже був нокдаун, був не дуже вдалий початок…

– У бою можуть бути різні періоди – все одно його підсумок визначає фініш. Я особисто не сумнівався у перемозі Васі.

– Спурт у кінцівці – це була задумка тренерського штабу нашого чемпіона?

– Я думаю, що наприкінці Ломаченко правильно додав у швидкості та натиску. Це ж Америка, був ризик, що без нокауту могли присудити нічию. Те, що ми бачили по бою – одна справа, а що вийшло в записках – це інша.

– Вирішальна серія ударів із завершальним у печінку – логічний підсумок? Адже до того було багато прямих ударів у голову…

– Щодо цього моменту – так, і Хорхе, і Василь їх чимало пропускали. Однак вирішальний удар став наслідком ланцюжка правильних дій.

– Великий телевізійний рейтинг бою свідчить, що Ломаченко підкорив Америку?

– Так, як і рекорд за кількістю боїв для здобуття трьох титулів у різних категоріях. Все це – свідчення прогресу Васі. У США бокс сприймають так, що на непопулярного бійця ходити не будуть.

– Чи бачите конкурентів для Ломаченка у його категоріях?

– Думаю, є ще достойні хлопці. Але Васі варто шукати партнерів, за яких нормально платять. Це ж бізнес. Напевно, в інших – більш «далеких» категоріях – шукати чогось не треба, це вже більш важко фізично. Але своєю роботою він уже заслужив місце у десятці найкращих боксерів незалежно від категорій. Найкращий у світі, у трійці – це предмет спору, суб’єктивізм. Без сумніву те, що Ломаченко зараз входить у когорту законодавців мод у боксі.

– Нині золота ера українського боксу?

– …І вона продовжується й була такою! Василь Ломаченко – це продовження наших славних традицій. Багато сторінок історії боксу України писалися до нього. Тепер – його час, він іде чемпіонським шляхом.

 

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.