Офіційна позиція ФБУ щодо професійного боксу

Офіційна позиція ФБУ щодо професійного боксу

Стосовно поширеної в ЗМІ інформації про те, що Федерація боксу України нібито намагається ліквідувати професійний бокс чи приєднати його до аматорського боксу, Всеукраїнська громадська організація «Федерація боксу України» вважає за необхідне роз’яснити наступне.

По-перше

Ідеться не про ліквідацію професійного боксу, як про це заявляють окремі особи та організації. І не про об’єднання дисциплін аматорського та професійного боксу, що в принципі не можливо, з урахуванням існуючої у світі системи проведення змагань.

На даний час в Реєстрі визнаних видів спорту в Україні (посилання)  Мінмолодьспортом внесені такі окремі види спорту як «бокс» та «професійний бокс». Будь якого іншого виду  спорту з приставкою «професійний» в Реєстр не внесено. В Реєстрі визнаних видів спорту в Україні відсутній, наприклад, «професійний футбол», «професійний теніс», «професійний хокей» та будь-які інші назви з приставкою «професійний», окрім боксу. Але це не заважає проводити відповідні змагання в інших видах спорту за участю професіоналів.

Згідно ст. 38 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (посилання) професійний спорт це лише комерційний напрямок певного виду спорту, пов’язаний з підготовкою та проведенням видовищних спортивних заходів з метою отримання прибутку, а не самостійний вид спорту.

Таким чином, Закон чітко визначає, що відмінністю професійного спорту є його комерційний напрямок з метою отримання прибутку шляхом підготовки та проведення видовищних спортивних заходів.

Очевидно, що в будь-якому виді спорту є комерційний напрямок і очевидно, що визнання такого напрямку окремим видом спорту є неправильним.

По-друге

Гучні заяви про нібито скасування Федерацією боксу України професійного боксу, його ліквідацію чи поєднання з аматорським боксом є відвертою маніпуляцією зі сторони осіб, які фактично привласнили комерційний напрямок такого виду спорту як «бокс».

Звертаємо увагу, що бокс в Україні є дотаційним видом спорту, на який виділяються бюджетні кошти. Спортсмен, після набуття певного професійного рівня серед аматорів, який набувається не тільки завдяки бюджетних коштів, але й завдяки організаційній діяльності, зусиль та праці Федерації боксу України, вливань з боку спонсорів та меценатів, фактично переходять в «інший» вид спорту, що виключає можливість отримання додаткового фінансування боксу через комерційний напрям.

Отже, ідеться про те, що український бокс наразі розподілений на дві окремі складові, що заважає гармонійному та комплексному розвитку боксу як виду спорту загалом. При цьому, використовуючи ресурси аматорського боксу, професійний бокс практично не несе ніяких витрат на підготовку молодих спортсменів, що явно не сприяє розвитку боксу в цілому. І це є велика проблема даного виду спорту.

Мінмолодьспорт, спираючись на високий авторитет українських боксерів-професіоналів, у 2008 році (посилання) зареєстрував професійний напрямок боксу, як окремий вид спорту.

На відміну від інших видів спорту, в яких професійний напрямок сприяє фінансовій підтримці свого виду спорту внаслідок відрахувань за підготовку спортсменів, професійний бокс в Україні не вважає за потрібне підтримувати матеріальну базу аматорського боксу та вкладатися в його розвиток

По-третє

Відомо, що професійний бокс є бізнесом. І у значній мірі тіньовим бізнесом. Зауважимо, що на підготовку одного боксера-збірника витрачається щонайменше 500 тисяч гривень на рік. Водночас, надходження до бюджету від такої бізнес-діяльності як професійний бокс є мінімальними і будь-які компенсаційні виплати з боку суб’єктів професійного боксу за підготовку спортсмена – відсутні.

В четверте

Впродовж тривалого часу Федерація боксу України намагалась врегулювати спірні питання з організацією професійного боксу конструктивним шляхом  та порозумітися щодо необхідності визначення взаємних обов’язків щодо компенсації за проведену підготовку спортсменів.

Окрім того, Федерація боксу України намагалася вирішити питання щодо гармонійної співпраці з організацією професійного боксу також за посередництва Міністерства молоді і спорту України, але наші спроби виявились марними.

Більш того, після звернення в цьому році Федерації боксу України до чиновників Мінмолодьспорту із посиланням на очевидні порушення законодавства внаслідок реєстрації професійного боксу як окремого виду спорту, Мінмолодьспортом негайно були зареєстровані зміни до підзаконних актів та вибірково скасовані саме ті положення, які порушувалися реєстрацією професійного боксу. Очевидно, на думку певних осіб, це перешкодить реалізації нашої мети наведення  ладу в сфері боксу. Нам відомо як про бажання цих осіб зберегти існуюче положення, так і про їх сумнівні дії в цьому напрямку.  

Ми розуміємо, що наведення ладу у сфері боксу, це не простий шлях. Отже, ми готові відстоювати інтереси українського боксу в органах виконавчої влади та в суді.

Зі свого боку, Федерація боксу України закликає спортивну громадськість до зважених вчинків та висловів, аби не створювати плацдармів для дій окремим ділкам, які мають на меті отримання фінансової користі і не завжди в чесний та законний спосіб. Побудова нового суспільства, в першу чергу, залежить від правильних та послідовних дій кожного з нас, а не від гучних та маніпулятивних заяв. 

ОБРИС ПРОБЛЕМ УКРАЇНСЬКОГО БОКСУ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.