Олімпійські Ігри-2024 у Парижі: Хижняк, Абдураімов, Ловчинський та їхні головні конкуренти у боротьбі за нагороди

Олімпійські Ігри-2024 у Парижі: Хижняк, Абдураімов, Ловчинський та їхні головні конкуренти у боротьбі за нагороди

Невдовзі в столиці Франції стартують ХХХІІІ літні Олімпійські ігри, тому українська команда розпочала заключний етап підготовки до Олімпіади, який пройде з 8 по 22 липня на олімпійській базі “Конча-Заспа”. В таборі Олександр Хижняк, Дмитро Ловчинський та Айдер Абдураімов будуть працювати над тактико-технічною майстерністю, в цьому їм будуть допомагати спаринг-партнери, які підібрані індивідуально під кожного із них.

У олімпійській програмі з боксу братимуть участь 249 найкращих боксерів із усього світу (чоловіки та жінки), які протягом двох тижнів (26 липня-11 серпня) змагатимуться за найвищі нагороди. Варто зазначити, що 9 універсальних квот у боксі буде розподілено за певними критеріями, а також, одна квота буде надана для боксерської команди біженців.

Українська команда за підсумками відбіркових турнірів здобула 3 ліцензії на ОІ-2024: Олександр Хижняк (80 кг) здобув ліцензію на ІІІ Європейських Іграх, Дмитро Ловчинський (+92 кг) та Айдер Абдураімов (57 кг) вибороли ліцензії на 2-му світовому кваліфікаційному турнірі у Таїланді. З трьома ліцензіями Україна посідає 5-е місце у рейтингу країн серед чоловіків, які кваліфікувалися на Олімпіаду разом із Великою Британією, Італією, Болгарією, Туреччиною, Таїландом та Йорданією.

Полтавський танк” вдруге спробує підкорити олімпійське “золото” у Парижі

Олександр Хижняк приніс Україні першу ліцензію на ОІ-2024 в боксі ставши чемпіоном ІІІ Європейських ігор 2023 у вазі до 80 кг. На цьому турнірі Хижняк, як і вся наша команда, зіштовхнувся із упередженим суддівством, але Олександр може переламати хід будь-якого поєдинку, що він загалом і зробив. У чвертьфінальному поєдинку, на кону якого стояла олімпійська ліцензія, Олександр боксував проти спортсмена з Ірландії, якого переважавав протягом усіх трьох раундів та судді, здавалося, дивилися на цей бій інакше, в підсумку, врятуватись від натиску Хижняка ірландцеві все ж не вдалось. А вже у фіналі Олександру вистачило двох раундів щоб здобути перемогу над хорватом та підтвердити статус беззаперечного фаворита своєї вагової категорії.

У цій ваговій категорії на Олімпіаду кваліфікувалися 18 учасників: Олександр Хижняк (Україна), Габріель Веочіч (Хорватія), Сальваторе Кавалларо (Італія), Мурад Аллахвердієв (Азербайджан), Абдельгавад Абдельрахман Салах Орабі (Єгипет), Тохтарбек Танатхан (Китай), Марсіаль Еумір Фелікс (Філіппіни), Лопес Кардона Арлен (Куба), Де Соуза Перейра Вандерлі (Бразилія), Пітерс Каллум (Австралія), Нурбек Оралбай (Казахстан), Філіп Акілов (Угорщина), Каан Айкуцун (Туреччина), Турабек Хабібуллаєв (Узбекистан), Вірапон Джонджого (Таїланд), Крістіан Пінальєс (Домініканська Республіка), Хусейн Яшаїш (Йорданія) та власник універсальної квоти.

Один із гововних фаворитів цієї ваги у боротьбі за “золото” дворазовий олімпійський чемпіон Арлен Лопес із Куби. Своє перше золото він здобув у Ріо-де-Жанейро 2016 року, виступаючи у вазі до 75 кг, друге “золото” у вазі до 81 кг здобув на Олімпіаді 2021 року в Токіо. Кубинський боксер кваліфікувався на свою третю Олімпіаду ставши чемпіоном Панамериканських ігор 2023, у фіналі він переміг бразильця Перейру Вандерлі, який також на цьому турнірі відібрався на Олімпіаду.

Серед фаворитів Олімпіади у напівважкій вазі – Тохтарбек Танатхан (Китай), переможець відбіркового турніру в Азії та Нурабек Оралбай (Казахстан), чемпіон світу-2023, які неодноразово зустрічалися одне з одним в ринзі. До прикладу, у фіналі Чемпіонату світу-2023 Оралабай переміг Танатхана, який взяв реванш над казахом у 1/8 Азійських ігор і став чемпіоном континентального турніру. Саме перемога на цьому турнірі забезпечила китайцю місце на Олімпіаді та статус одного з фаворитів змагань, а казах свою перепустку здобув уже на 1-му світовому кваліфікаційному турнірі в Італії.

Айдер Абдураімов після успішного відбіркового турніру в Таїланді готовий підкорити Олімпіаду

Ще одну путівку на Олімпіаду для нашої команди здобув Айдер Абдураімов, зробив він це у першому ж для себе відбірковому турнірі. На останньому світовому кваліфікаційному турнірі в Таїланді у кримсько-татарського спортсмена була непроста сітка, суперниками були призери Олімпіади та Чемпіонату світу. В підсумку, Айдер здобув 5 беззаперечних перемог, чим гарантував собі участь в Олімпіаді 2024 року. Двадцятирічний боксер гучно заявив про себе на цьому турнірі, продемонструвавши впевненість у власних силах, високий рівень боксерської майстерності та готовність боротися за найвищі нагороди у Парижі. До речі, Абдураімов третій кримський татарин в історії, який буде представляти Україну на Олімпійських іграх.

У вазі до 57 кг на Олімпіаді у Парижі виступлять 18 боксерів, а саме: Айдер Абдураімов (Україна), Хав’єр Ібаньєс Діас (Болгарія), Хосе Кілес Бротонс (Іспанія), Васіле Устурой (Бельгія), Небіль Ібрагім (Швеція), Долапо Омоле Джошуа (Нігерія), Абдумалік Халоков (Узбекистан), Шудай Харада (Японія), Джамал Гарві (США), Орта Сайдель (Куба), Сеніор Чарлі (Австралія), Махмуд Сабирхан (Казахстан), Їламар Гонсалес (Колумбія), Луїс Олівейра (Бразилія), Джуд Галлахер (Ірландія), Карло Паалам (Філіппіни), Мунарбек Сейтбек Уулу (Киргистан) та власник універсальної квоти.

Одним із головних претендентів у боротьбі за олімпійське золото цієї ваги вважають Абдумаліка Халокова з Узбекистану, який у минулому році став чемпіоном Азійських ігор, здолавши у фіналі японського боксера Шудай Хураду, завдяки чому відібрався на ОІ-2024, а також виграв Чемпіонат світу 2023 року.

Американський чемпіон світу 2021 року Джамал Гарві також входить до числа фаворитів цієї вагової категорії. Гарві cтав чемпіоном Панамериканських ігор-2023 та забезпечив собі місце на Олімпійських іграх у Парижі.

На ІІІ Європейських іграх в Польщі у цій вазі переможцем став Хав’єр Ібаньєс Діас, боксер кубинського походження, який виступає за Болгарію. Саме майбутньому чемпіону ЄІ-2023 в 1/16 фіналу програв українець Тарас Бондарчук, який на цьому турнірі представляв збірну України.

Дмитро Ловчинський подарував Україні тертю ліцензію на Олімпіаду в боксі

Третім українським боксером, який завоював путівку у Париж став Дмитро Ловчинський, що виступає у вазі понад 92 кг. Двадцятип’ятирічний представник броварської школи боксу пройшов важкий шлях до омріяної ліцензії, яка підкорилась йому з третьої спроби. Щоб кваліфікуватися на ОІ-2024 українцеві необхідно було виграти 3 поєдинки у Таїланді і він впорався із цим завданням. З кожним боєм Ловчинський все більше набирав обертів та заслужено отримав свій білет у Париж, де змагатиметься за олімпійські нагороди.

Шістнадцять боксерів виступлять у надважкій вазі на Олімпіаді у Парижі, а саме: Дмитро Ловчинський (Україна), Делішес Орі (Велика Британія), Мухаммад Абдуллаєв (Азербайджан), Мурад Хаді (Алжир), Баходір Джалолов (Узбекистан), Камшибек Кункабаєв (Казахстан), Джошуа Тімоті Едвардс (США), Абнер Тейшейра (Бразилія), Теремоана Теремоана (Австралія), Дієго Ленці (Італія), Нелві Раман Тяфак (Німеччина), Омар Шіха (Норвегія), Джамілі Абоду Мойдже (Франція), Джерлон Конго (Еквадор), Давид Чалоян (Вірменія) та Аюб Гадфа (Іспанія).

Серед всіх вищеперелічених боксерів явним лідером у боротьбі за “золото” вважається узбек Баходір Джалолов, який буде захищати статус олімпійського чемпіона у Парижі. У 2023 році він забезпечив собі місце на Олімпіаді ставши чемпіоном Азійських ігор, також, в його доробку є “золото” Чемпіонату світу-2023 у надважкій вазі. На відбірковому турнірі в Азії Джалолов переміг Камшибека Кункабаєва із Кахастану, якого також вносять до списку фаворитів. Казах “бронзовий” призер ОІ-2021 у надважкій вазі, проте, у порівнянні із Джалоловим його досягнення менш вражаючі.

Варто враховувати, що успіх на таких серйозних змаганнях залежить від багатьох факторів, тож кожен бій має бути як останній. Великі турніри, такі як Олімпійські ігри — це можливість для кожного спортсмена назавжди вписати своє ім’я в історію, адже на таких турнірах немає слабких суперників і кожен має шанс здобути перемогу.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.