Юрій Любарський: «З Павлом Василинчуком чекаємо результатів іспитів з Німеччини на 3 зірки AIBA»

Юрій Любарський: «З Павлом Василинчуком чекаємо результатів іспитів з Німеччини на 3 зірки AIBA»

Юрій Любарський – голова колегії суддів з боксу Миколаївської області. Свого часу очолював весь суддівський корпус України. Неодноразово визнавався найкращим суддею на всеукраїнських і навіть міжнародних турнірах. Свій професійний шлях він пройшов по висхідній і недавно на спеціальному засіданні найкращих суддів AIBA в Німеччині здавав теоретичні і практичні завдання на здобуття трьох зірок. Ми розпитали Юрія Валерійовича про іспити, практичні заняття на міжнародному турнірі і про те, як молодим людям, охочим пройти такий же шлях, почати проявляти себе в в цій непростій професії.

– Три зірки AIBA – це еталон світового суддівства, найвище досягнення для судді змагань з боксу. Розкажіть, як ви пройшли шлях від всеукраїнського рівня, національної категорії, до трьох зірок? Скільки це зайняло часу і які були, скажімо так, сходинки?

– Національну категорію я здав в 2012 році. Судити почав значно раніше, але все це проходило на рівні міста і області. Тоді я навіть не думав, щоб стати на суддівський шлях. А вже в 2014 році я став суддею міжнародної категорії AIBA однієї зірки. У вересні минулого року отримав дві зірки, і зараз в Німеччині була спроба здачі на три зірки. Чому спроба – бо ще ніхто не знає результатів цього іспиту. Результат не завжди буває позитивним, і до цього потрібно бути готовим.

– Як взагалі це виглядало? У якому місті проходили тести? Скільки ще було претендентів на це звання?

– Ми здавали в місті Халле, Східна Німеччина. Всього в курсі брав участь 21 суддя з різних країн. Від України було двоє людей: я і Павло Василинчук. Загалом-то, це стандартна процедура. Ми проходили письмовий іспит, теоретичний – це тести, в яких було 70 питань. І практичний іспит: ми судили міжнародний турнір, який називався Кубок світу. Дійсно, дуже сильний турнір – найвищий рівень. Приємно було бачити на рингу Олімпійських чемпіонів і чемпіонів світу. Перші номери збірної Куби – вже це говорить багато про що. Росія, Америка, Індія, Англія, Ірландія – дуже сильні боксери. Виходити в ринг було приємно – навіть не передати наскільки. Ну і по ходу турніру, крім письмового іспиту, який був зданий напередодні, ми здавали практичний іспит. Тобто, ми судили в рингу, судили збоку – за нами спостерігали, оцінюючи дії, двоє представників AIBA. Уже за результатами їхніх оцінок буде зрозуміло, здамо ми на категорію судді три зірки.

– Наскільки цікавим був іспит і чи можна говорити, що сьогодні українські арбітри йдуть в ногу з головними вимогами сучасного суддівства?

– Розмовляючи з моїм колегою, ми зійшлися на думці, що теоретична частина для нас не була важкою. При детальному знанні правил цей тест не викликає питань. Практична частина дійсно була складною, тому що рівень турніру, повторюся, дуже високий. Він передбачає запеклі бої, адже суперники гідні один одного – важко віддавати комусь перевагу. Представники AIBA з приводу нашої роботи ніяких емоцій не виявляють – напевно, вони не мають права це робити.

– Коли можна чекати рішення щодо ваших трьох зірок?

– Сказали, що не раніше ніж через два тижні після закінчення курсу. З практики можу сказати, що після здачі на дві зірки я чекав рішення десь півтора місяці. Буде офіційний лист на електронну адресу Федерації боксу України – в ньому і дізнаємося результат.

– Ви – один із найкращих суддів в Україні та Східної Європи. У вас величезний досвід. Що б ви порадили тим, хто захоче займатися суддівством? Куди звертатися як в Миколаєві, так і по Україні, щоб отримати допомогу в тому, щоб розпочати таку роботу?

– Дякую за ваші слова і вашу оцінку. Будь-якому судді-початківцю можна на місцях, у своїх містах, звернутися в обласну федерацію боксу.

У кожній федерації є голова суддівської колегії – він готує початківців. Наприклад, в Миколаївській області – це я. Працюємо з усіма бажаючими на початковому рівні. Проводжу семінари, ми судимо спаринги під час тренувань.

Далі ми судимо місцеві змагання, обласні – таким чином, суддя готується для здачі на Національну категорію. Тоді вже проводиться основний семінар в якомусь із міст України – найчастіше його проводить вельмишановний і дійсно найсильніший суддя світового рівня Микола Георгійович Каракулов. Це шанований у всьому світі суддя із Кременчука, який відсудив вже дві Олімпіади. Куди б я не потрапляв – за кордоном всюди знають його ім’я. Так і називають: Микола Каракулов.

Повертаючись до вашого запитання, далі вже підготовлені на місцях судді здають на Національну категорію. Якщо у судді виходить і федерація вважає за потрібне і можливе – його відправляють на здачу першої зірки. А далі – той шлях, про який я говорив, відповідаючи на перше питання. Бажаю успіху всім колегам – і діючим, і майбутнім!

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.