Євгеній Зиков: «Прагнемо в черговий раз показати усій Україні як Маріуполь може проводити змагання найвищого рівня»

Євгеній Зиков: «Прагнемо в черговий раз показати усій Україні як Маріуполь може проводити змагання найвищого рівня»

На фото: міський голова Маріуполя – Бойченко Вадим Сергійович (ліворуч) та перший віце-президент Федерації боксу Маріуполя – Євген Зиков

Нині місто Маріуполь Донецької області привертає особливо велику увагу боксерської спільноти – тут відбудеться традиційний Меморіал Макара Мазая в рамках Чемпіонату України до 22 років.

Як місто сприймає цей боксерський ажіотаж та чи готове до великого боксу? Про це ми розпитали першого віце-президента Федерації боксу Маріуполя Євгенія Зикова. До речі, відомого спортсмена – майстра спорту міжнародного класу, призера Кубків світу, володаря Кубків СРСР та Канади 1991 року, неодноразового чемпіона України.

– Євгеній Васильович, то в Маріуполі зараз боксерський ажіотаж?

– Безперечно. Маємо відразу кілька важливих подій. Так, у нас буде проводитися в п’ятдесятий раз Меморіал Макара Мазая і, що дуже приємно, в рамках Чемпіонату України до 22 років. Це ювілейний турнір! Він – найстарший на пострадянському просторі і в Східній Європі. У 2014 і 2015 роках в силу відомої ситуації на південному сході України турнір не проводився. Однак зусиллями почесного президента Федерації боксу Маріуполя, міського голови Вадима Бойченка, змагання знову стали активними.

– Що скажете про рівень змагань?

– Статус змагань досить високий: тут боксували такі зірки світової величини, як брати Клички, Василь Ломаченко, Олександр Усик. У нас проходили підготовку кілька складів збірної України. Турнір мав категорію «А», але з тих же причин, про які я сказав раніше, зараз ми не можемо проводити його в тому масштабі як хотілося б. На сьогоднішній день складність також полягає і в аеропорту для зустрічі іноземних делегацій, адже найближчий знаходиться в Запоріжжі. Окрім того в зарубіжних ЗМІ про Маріуполь говорять як про зону бойових дій. Відповідно, спортсмени не особливо хочуть їхати до нас. Хоча, всі хто до нас приїжджає протягом останніх двох років, бачать, що в Маріуполі спокійно і надійно.

– У нинішньому році Меморіал пройде в рамках чемпіонату України U-22.

– Так, завдяки Міністерству молоді та спорту, а також Федерації боксу України, для підтримки статусу турніру ми проводимо його в рамках найбільш значущих змагань країни: чемпіонатів і Кубків України. Два попередні роки це були Кубки України. Зараз проведемо в рамках чемпіонату України серед чоловіків віком до 22 років. Раніше турнір був майстерським: сюди приїжджали виконувати норматив майстра спорту. Сьогодні ж маріупольський ринг збирає найсильніших боксерів з усієї України, серед яких вже і майстри спорту міжнародного класу, призери та чемпіони європейських і світових першостей. Турнір є відбірковим до майбутнього чемпіонату Європи, і за підсумками Меморіалу буде сформовано збірну України для участі в Європейській першості в своєму віковому дивізіоні. Переконаний, в найближчому майбутньому ми повернемо змаганням статус міжнародних категорії «А».

– Чи відчувається в місті інтерес до турніру? Тим більше, що після тієї паузи за ним встигли засумувати…

– Звичайно, маріупольці дуже люблять бокс, і у нас хороша школа боксу. Є призери чемпіонатів світу, Олімпійських ігор – відмінна історія. Засновник маріупольської школи боксу – Михайло Михайлович Зав’ялов. Він же – засновник, «прабатько» Меморіалу Мазая. Ми завжди запрошуємо Михайла Михайловича на змагання.

– Чи будуть приймати участь місцеві хлопці? Хто фаворити змагань?

– В першу чергу це Ростислав Білостоцький, який став переможцем минулого Меморіалу і був визнаний кращим боксером змагань. До слова, Ростислав є членом збірної команди України, яка в даний час проводила навчально-тренувальний збір саме в Маріуполі. У нас була еліта українського боксу: призери найбільш значущих змагань, в тому числі три чемпіони Європи та чемпіон світу. Хлопці провели тут 20-денний збір, і частина з них залишається, щоб боксувати на чемпіонаті України. Решта роз’їжджається, і буде готуватися вже до чемпіонату України серед чоловіків, який пройде цього року в Харкові.

– Кого з маріупольців, крім Білостоцького, могли б відзначити на майбутньому турнірі?

– Переможець Кубка України Ярослав Щерба та призер чемпіонату Європи серед молоді Дмитро Рибалка. Склад учасників дуже достойний, рекомендую уважно стежити за ходом турніру.

– Що скажете по організації турніру? Чи все вдається, чи відбувається за планом?

– Зазначу вагомий внесок в організацію міськради. Місто на чолі з мером, який, як я вже говорив, є і почесним президентом федерації боксу Маріуполя, активно включилися в організацію цього заходу. Також відзначу управління молоді та спорту, структуру при управлінні – «М Спорт». Це ключові фігури. Ну і, природно, федерація боксу Маріуполя.

– У яких залах будуть проходити бої?

– Турнір буде проходити на базі спорткомплексу «Іллічівець». Хочу подякувати керівництву футбольного клубу «Маріуполь» за надані умови. Свого часу наш директор заводу Володимир Бойко побудував цей величезний комплекс, і його рівень дійсно шикарний.

– Можливо, в організації виникали якісь складнощі? Щось хотілося б поліпшити?

– Коли керівництво федерації боксу Маріуполя дізналося про те, що збірна України один з етапів підготовки хоче провести на нашому узбережжі – в роботу по підготовці умов включилися практично всі. Тому що потрібно було і розмістити команду в нормальних умовах, адже серпень – досить складний місяць. Далі потрібно було подбати про харчування. Крім того харчування, яке було оплачено міністерством, потрібно було його трошки посилити – щось додати. Всі розуміють, що у спортсменів серйозні навантаження. Всі ці моменти маріупольська федерація боксу допрацювала. Знову ж, спасибі і керівництву футбольного клубу «Маріуполь». За словами керівництва і головного тренера збірної України, всі залишилися задоволені – система відпрацювала як годинник. Хотілося б бачити збірну України у нас стабільно. Щоб і ми могли чогось навчитися. І тренери, і підростаючі спортсмени могли б подивитися на тренування, а може бути, і постояти з кимось в парах. Це дає зростання і впевненість. Заради цього ми всі і робимо.

– Чого чекаєте від 2018 року? Які ще заходи в планах федерації боксу Маріуполя, першим віце-президентом якої ви є?

– В силу того, що цей рік є «порожнім» з точки зору найбільших змагань, тобто, немає чемпіонатів світу та Європи, немає Олімпійських ігор, збірна України практично сьомий місяць проводить збори. Основними, підсумковими змаганнями року буде чемпіонат України серед дорослих в Харкові. Ми, Маріуполь, боролися за право проведення чемпіонату у себе, але харків’яни трішки досвідченіші – вони у себе вже і чемпіонат Європи проводили. Так що право проведення чемпіонату України залишилося за ними. Але, мені, як віце-президенту федерації боксу Маріуполя, хотілося б на наступний рік провести чемпіонат України у нас. Будемо до цього прагнути. Також хотілося б бачити більше маріупольців в рядах збірної України. На сьогоднішній день у нас є один член збірної – хотілося б, щоб за підсумками чемпіонату в Харкові додалися ще, мінімум, два-три людини в основний склад. Такі наші ключові плани на найближчий час.

– А взагалі, який він, бокс Маріуполя? Назвіть кілька найвидатніших боксерів, тренерів, арбітрів вашого міста.

– Перший в нашому боксі – це Михайло Михайлович Зав’ялов, про якого я вже говорив. Відомий тренер – Володимир Васильович Кленін. Чемпіоном СРСР був Володимир Харченко. Призер Олімпійських ігор – Олег Кирюхін. Срібний призер чемпіонату світу – Ісмаїл Сіллах. Ще раніше триразовим чемпіоном Європи був Анатолій Климанов, на той момент маріуполець. Я був призером Кубка світу і переможцем Кубка Радянського Союзу. П’ятикратним чемпіоном Європи серед професіоналів був Олександр Гуров. По суддівству. Суддя міжнародної категорії Валерій Гойхман, який очолював федерацію боксу Маріуполя протягом 50 років. Він був віце-президентом, основною робочою фігурою. Якраз я змінив його на цій посаді. Суддя міжнародної категорії Володимир Костюк буде заступником головного судді на майбутніх змаганнях. Відзначу й суддю міжнародної категорії Дмитра Шурду.

– Як вам робота збірної під керівництвом Сосновського? Мали можливість подивитися тренувальний процес?

– Природно, дивилися тренування. Робота збірної велася щодня. Ранкові тренування проходили на морі, там збірна займалася сама, а вже на тренуваннях в стінах «Іллічівця» завжди були наші боксери. До зали приходило близько десяти чоловік, відбирали найбільш конкурентоспроможних бійців. Дмитро Дмитрович нам не відмовляв: місце знаходилося всім. Команда ділилася на дві частини: одна займалася силовою підготовкою в тренажерному залі, інша була в боксерському залі. А коли починалася тренування саме в парах, то все теж були при ділі. Навіть наймолодшим знаходили партнерів, щоб людина могла постояти з якимось хорошим боксером і чомусь навчитися. Природно, були присутні на тренуваннях і практично всі тренери клубу. Процес збору головної команди був і для нас дуже плідним, так що спасибі Дмитру Сосновському. Можна сказати: для Маріуполя пройшов справжній майстер-клас.

– А які терміни збору були в Маріуполі?

– З 6 по 26 серпня.

– Коли стартує Чемпіонат України до 22 років?

– 2 вересня день приїзду, 3 – початок змагань, 8 – фінали. Принагідно запрошую любителів спорту подивитися цей цікавий турнір!

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.