Донатас Піскун:  «Збільшення кількості олімпійських категорій для жінок – чудово, але не за рахунок зменшення чоловічих»

Донатас Піскун: «Збільшення кількості олімпійських категорій для жінок – чудово, але не за рахунок зменшення чоловічих»

Днями на адресу Федерації боксу України надійшов лист від Міжнародної боксерської Асоціації. В даному повідомленні зазначається, що відповідно до програми гендерної рівності Міжнародного Олімпійського комітету, затверджено збільшення олімпійських жіночих вагових категорій. Проте, при цьому кількість вагових категорій у чоловічому боксі буде зменшена з десяти до восьми.

Щоб розібратися, як це рішення вплине на розвиток боксу, ми попросили прокоментувати новину виконавчого директора ФБУ Донатаса Піскуна.

Отже, як це нововведення вплине на чоловічий бокс?

– Федерація боксу України була в курсі подій. Ми знали, що готується дане нововведення. Від себе додам, що ФБУ вносила свої пропозиції щодо даного реформування, пропонуючи зберегти звичну для усіх нас кількість олімпійських чоловічих вагових категорій.

Зрозумійте, на сьогоднішній день у професіональному боксі існує відразу 17 вагових категорій. Різниця у вазі між ними складає по 1,5 кілограми. В олімпійському боксі було 10, тепер стане 8. Таким чином, різниця між категоріями складатиме відтепер від 4 до 6 кг. Погодьтеся це занадто багато і дуже суттєво.

Інший аспект – збільшення конкуренції в боротьбі за Олімпійські ліцензії. Чесно кажучи, в чоловічому боксі і так були завжди неймовірно напружені та насичені відбіркові турніри на Олімпійські ігри, а тепер взагалі буде «заруба». Багато гідних боксерів не зможуть потрапити на великий турнір, адже конкуренція, а це стосується легких вагових категорій, буде взагалі неймовірна.

Звісно, ми прекрасно розуміємо всі труднощі МОК, що Олімпійські ігри «не гумові» – є певна кількість квот та ліцензій, важко виходити за межі заради давнього виду спорту, і якщо вже в одному сегменті боксу збільшили кількість медалей, то в іншому доведеться зменшити. Однак рівноваги можна було б досягти й іншим способом: зменшити квоту самих учасників по вагових категоріях із 28 чоловік, скажімо, до 20-22. Це дасть позитивний ефект у якості конкуренції, але збереже ліцензійну вагову категорію та комплект медалей для неї. Якщо ж просто відмінити медалі для певної категорії, то це означає просто зробити її менш привабливою та перспективною для самих спортсменів. 

А як же жіночий бокс?

– ФБУ вітає збільшення кількості олімпійських вагових категорій для жіночого боксу. Це саме те рішення, яке допоможе розвивати цей вид спорту. Тому тренерський штаб національної збірної вже володіє інформацією щодо цих змін, і ми не сумніваємося, що наші прекрасні спортсменки гідно представлятимуть Україну на міжнародних змаганнях, зокрема, й на Олімпійських іграх. 

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.