Володимир Богатиренко: «В «Левицях» зібрані найкращі боксерки України!

Володимир Богатиренко: «В «Левицях» зібрані найкращі боксерки України!

Головний тренер команди «Українські Левиці» Володимир Богатиренко – про підготовку до зустрічі з Польщею та про своїх підопічних. 

22 березня у львівському клубі «Малевич» відбудеться перша матчева зустріч «Українських левиць» та збірної Польщі. Найкращі боксерки України наполегливо готуються до цього цікавого протистояння, а місто Лева очікує незабутнє шоу із матчевою зустріччю двох потужних команд та шоу-програмою, вінцем якої стане виступ знаменитої Злати Огнєвіч!

Нині, за місяць до унікальної спортивно-культурної події, ми поспілкувалися з Володимиром Богатиренком. Заслужений тренер України з боксу, чемпіон Всесоюзної центральної ради професійних спілок СРСР, чемпіон Спартакіади народів СРСР, фахівець, який підготував низку чемпіонів СРСР та України – він нині є головним тренером «Українських Левиць».

– Володимире Володимировичу, як завжди, коли починається щось велике й нове, хочеться розпитати: як з’явилася ідея створення команди «Українські левиці»?

– Річ у тім, що жіночий бокс в Україні дуже титулований, але нічого подібного раніше не мав. А ми ж усі стежили за «Українськими Отаманами», вболівали за нашу чоловічу команду, в якій демонстрували всю свою майстерність Ломаченко, Усик, Беринчик та інші наші зірки. У нас серед боксерок багато дівчат, які досягають гарних результатів на чемпіонатах світу та Європи, тож хотілося, щоб на них також звернули увагу.

Я багато років, десь із 2001 року, займаюся жіночим боксом, тому добре знаю кадри. І коли Мирослава Пеганова придумала таку ідею, я та всі мої колеги підтримали її, порадилися й прийшли до думки, що на часі створення Ліги Жіночого Боксу та нашої команди найсильніших боксерок. Вигадали таку чудову назву – «Українські Левиці», а також розробили таку ідеологію, що наша команда повинна боксувати із закордонними суперницями, різними збірними, на найвищому рівні. Завдання – щоб наші боксерки могли зацікавити глядачів, привернути увагу молоді до занять спортом, щоб відвернути їх від згубних звичок.

Дуже приємно, що наша молодь звертає увагу на Ломаченка та Усика – хочемо, щоб так само рівнялися й на наших дівчат, які теж у своїх змаганнях прокладають шлях до вершин.

Окрема подяка Федерації боксу України, особисто виконавчому директору ФБУ Донатасу Піскуну за підтримку нашого проекту та усіляку допомогу та сприяння в організації матчевих зустрічей.

– Як проходив відбір до «Українських Левиць», адже, напевно, бажаючих потрапити в команду вистачало?

– У першу чергу, опиралися на результат, підтверджений багаторічними виступами. Звісно, до формування нашої команди ми підійшли гнучко. Пам’ятали, що є такий фактор, як суперечливі суддівські рішення, або вакантні місця, які інколи бувають на окремих позиціях по вагових категоріях. І, звісно, хотіли, щоб наші спортсменки були жіночними, мали чудовий морально-культурний образ. Хочемо, щоб бокс був естетичним та видовищним, а шоу підкріплювалося рекламою та позитивним іміджем. Наші дівчата повинні бути не лише боксерами, а й жінками.

– Давайте представимо нашу команду. Отже, «Українські Левиці» зразка 2019 року – це…

– Із задоволенням. Отже, пройдемося по вагових категоріях.

Анна Охота (48 кг)

Майстер спорту міжнародного класу з боксу, багаторазова чемпіонка України, призер молодіжних чемпіонатів Європи, срібний призер Чемпіонату Світу, бронзовий призер Чемпіонату Європи серед жінок 2018 у Болгарії.

Найлегша категорія – це Аня Охота, одна із найкращих боксерок світу. Нещодавній срібний призер Чемпіонату Світу, недавно визнана найкращою боксеркою України. Буде представляти «Левиць» у своїй категорії. Представляє Горішні Плавні, Полтавщину.

Тетяна Коб (51 кг)

Заслужений майстер спорту України з боксу, багаторазовий призер міжнародних турнірів та чемпіонатів Європи, учасниця Олімпійських Ігор в Ріо-Де-Жанейро 2016.

П’яте місце Олімпіади, величезний медальний комплект світових та європейських турнірів, неодноразова чемпіонка України, яка й цього року підтвердила своє реноме найкращої серед 51 кг. Знаменита боксерка, яка є першим номером своєї категорії. Родом із Ковеля, тож вся Волинь за неї.

Іванна Крупеня (54 кг)

Майстер спорту з дзюдо, майстер спорту міжнародного класу з боксу, багаторазова чемпіонка України, багаторазовий призер міжнародних турнірів, фіналістка Європи і призер чемпіонату Європи, боєць ММА.

Капітан команди – чудова спортсменка із великою кількістю нагород. Не лише іменита спортсменка, яка спробувала себе в різних видах, а ще й яскрава особистість. Також безсумнівно найкраща у своїй категорії. Все Рівне її підтримує.

Сніжана Холодкова (57 кг)

Майстер спорту міжнародного класу з боксу, багаторазова чемпіонка України, призер міжнародних турнірів і Чемпіонатів Європи.

Унікальна дівчина, в майбутньому буде прекрасним професіональним боксером – не лише фізично, а й морально сильна. Має прекрасні успіхи на аматорській арені України, і хоча на світовому рівні їй не щастить поки що (потрапляє на найсильніших суперників і за рівного бою судді віддають перевагу їй), киянка Сніжана впевнено йде до своєї мети й обов’язково її досягне.

Юлія Циплакова (60 кг)

Майстер спорту міжнародного класу з боксу, багаторазова чемпіонка України, призер міжнародних турнірів і Чемпіонатів України, капітан національної збірної України з боксу.

Одна із найсильніших та найдосвідченіших у нашій команді. Капітан збірної України, старожилом якої є. Харків’янка володіє величезним стажем перемог на всеукраїнському та міжнародному рівні, один із лідерів жіночого боксу нашої держави як за результатами, так і за особистим авторитетом у колективі.

Анна Охрей (64 кг)

Переможниця Кубку націй з кікбоксингу, призер чемпіонату України з боксу.

Дуже перспективна боксерка Анна Охрей. Краматорчанка брала срібло та бронзу на чемпіонатах України з боксу та хоче проявити себе в цьому виді після тріумфів у інших.

Анна Лисенко (69 кг)

Майстер спорту міжнародного класу, чемпіонка України, багаторазовий призер міжнародних турнірів та чемпіонатів Європи.

Неодноразова чемпіонка та переможниця Кубка України, має великий спортивний досвід, а також при цьому й потенціал для подальшого розвитку. Також надійний та перевірений боєць у своїй категорії.

Марія Боруца (75 кг)

Майстер спорту міжнародного класу, багаторазова чемпіонка України, призер міжнародних турнірів, срібний призер Чемпіонату Європи 2018 у Болгарії.

Іще одна особливо авторитетна боксерка, якій вдалося проявити себе на континентальному форумі та інших турнірах найвищого класу. Гордість Хмельницького.

Тетяна Шевченко (81 кг)

Майстер спорту з боксу, чемпіон України, багаторазовий призер міжнародних турнірів і Чемпіонатів Європи.

Не лише прекрасна спортсменка, а й учителька математики! Виграла недавній чемпіонат України, виграла у фіналістки чемпіонату світу. Є однією з найсильніших у своїй ваговій категорії.

Ось такими сильними боксерами представлена наша команда, тож, думаю, ми будемо показувати хороший бокс та досягнемо гарних результатів.

– Проведення зустрічі з Польщею планувалося на більш ранній період, але довелося перенести її через форс-мажор. Чи не зірвало це графік підготовки?

– Відверто вам скажу: звичайно, перенесення матчевої зустрічі Ліги позначилося на підготовці. Ми всі розраховували провести бої з полячками в Києві в грудні місяці, але вступили в силу обставини, які не залежали від спорту – введення надзвичайного стану в окремих областях, не було змоги провести міжнародну зустріч.

Але дівчата, повернувшись із чемпіонату світу, не збавили обертів. І хоча не змогли провести зустріч, як це було заплановано, але ніхто не засмутився, всі готувалися й тренувалися. Після чемпіонату України дівчата в гарній формі, почали підготовку до передолімпійського сезону. Багато хто з них полетить зараз на турнір у Німеччину, хтось інші країни. Основний склад, перші номери, вирушать до Казахстану. Тож ігрова та тренувальна практика буде у всіх, графік вдасться витримати й заплановане буде втілено в життя.

А після цих заходів, за тиждень до матчевої зустрічі, ми всі разом зберемося у Львові, щоб планомірно підвести спортсменок у бойовій готовності до протистояння з командою із Польщі.

– До речі, про суперниць достатньо інформації?

– Вивчаємо їх, добре знаємо, безперечно, перших номерів, адже доводилося з ними перетинатися, та й спортсменки там є першокласні. Це дуже непогана команда, у якій зібрані боксерки, які гідно виступали на міжнародних змаганнях – такі досвідчені суперниці будуть у кожній категорії. Зокрема, якщо говоримо про конкретику, бачимо в категорії 75 кг чемпіонку світу серед молоді. В інших вагових категоріях будуть не менш сильні спортсменки. Тож тренерський штаб польської команди, безсумнівно, також розраховує на перемогу.

Тому хотів би звернутися до всіх любителів боксу й запросити їх на нашу матчеву зустріч. 22 березня, Львів, клуб «Малевич». Будемо раді бачити всіх справжніх цінителів спорту. Підтримайте українську команду, а «Українські Левиці» точно віддадуть всі сили, щоб гідно зіграти проти польської команди й порадувати вас змістовним боксом!

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.