Дмитро Шенцев: «Підтримка нашої молоді гарантує підйом боксу в цілому»

Дмитро Шенцев: «Підтримка нашої молоді гарантує підйом боксу в цілому»

Перший віце-президент ФБУ, Народний депутат України Дмитро Шенцев – про розвиток боксу на Харківщині і в Україні.

Серед зразкових регіонів України боксерської – Харківщина. Низка щорічних заходів, максимальна участь у вітчизняному та навіть зарубіжному календарі подій, чимало гідних спортсменів та тренерів, які представляють слобожанський край – усе це свідчить про прекрасну роботу місцевої обласної федерації та її куратора від ФБУ – Дмитра Олексійовича Шенцева.

Ми попросили його розповісти про розвиток боксу на Харківщині, всеукраїнську та міжнародну арену.

– Скажіть, як проходить робота Федерації боксу Харківської області?

– У конструктивному ключі, із розумінням всіх потреб та цілей спорту. Треба сказати, що нинішнім позитивним результатам передувала велика робота. Ми зуміли налагодити діяльність федерації та й спортивної громадськості області загалом, і тепер наша цілісна команда працює на спільний результат.

Свого часу я переконав Леоніда Яковича Задорожного, що він повинен особисто очолити Федерацію Харківської області, а не допомагати комусь іншому. Дякую усім, хто брав на себе цей тягар до нього, але я пообіцяв йому, що буду йому допомагати і як перший віце-президент, і як народний депутат.

Ми якраз обговорювали з ним план роботи і дійшли до висновку, що обов’язково повинні приділити особливу увагу саме юнацькому спорту, щоб уникнути колишніх провалів, коли ми спочатку маємо прекрасну команду олімпійців, а потім маємо кілька років застою, чекаємо, коли з’явиться нова вікова група, яка почне досягати висот. Це стосується усіх видів спорту, не лише боксу. Юні спортсмени не можуть обійтися без фінансової допомоги, наше завдання – організувати їм тренувальний процес, достатню кількість зборів і практики, тобто участь у міжнародних, всеукраїнських турнірах.

На жаль, ні для кого не секрет, що спонсори більшою мірою сконцентровані на підтримці дорослих спортсменів, тому що це видовищніше, приваблює більше глядачів, легше зібрати людей. Звісно ж, участь у «Світ-Європа-Олімпіада» – трохи інший рівень. Але в цьому і є наша відповідальність як дорослих – саме дітям організувати різнопланову і всебічну підготовку, тому ми приділяли особливу увагу як тренувальному процесу, так і організації різного роду турнірів. І ось, будь ласка – кілька років роботи у цьому напрямку дали такий результат. Десять чоловік у фіналі – це чудово. У Харківській області сильна команда, та й в Україні загалом рівень юнацького боксу хороший. Будемо надіятися, що це створить тенденцію, і завжди буде достойна заміна тим спортсменам, які покидатимуть великий спорт. Ви ж бачите, що юніорський юокс це абсолютно дорослий бокс і по напруженню, і по техніці, і по фізичних показниках.

– Можна кілька слів про Чемпіонат України з боксу серед юніорів 2019?

– Сьогодні ми підбиваємо підсумки чергового чемпіонату України з боксу, який проходить у місті Харкові, і, знаєте, тренери, судді, багато спортсменів вже не їдуть із міста, адже Харків дійсно став боксерською столицею. Переважну більшість чемпіонатів України як цього року, так і минулого, навчально-тренувальних зборів усіх вікових груп, ми проводимо у Харкові.

Мені приємно, що у цій віковій категорії, серед юних боксерів, перше командне місце на чемпіонаті України завоювала збірна Харківської області. Декілька років тому, коли ми розглядали причини падіння рівня боксу в Україні, після злету нашої зіркової команди олімпійських чемпіонів Усика та Ломаченка, я запропонував ідею, що нам потрібно дати дорогу юним спортсменам, тому що зараз усі концентруються на дорослих боксерах, і це стосується не лише боксу.

Цьому є дві причини: світові першості, європейські першості, олімпіади здебільшого призначені для дорослих боксерів, і, звісно, коли боксують дорослі хлопці, це видовищніше, збирається більша публіка, є більше бажаючих приїхати з-за кордону, турніри масштабніші…

Але в цьому і полягає головна помилка, адже ми повинні забезпечити постійну спадковість і зміну поколінь, щоб не було таких розривів, коли зіркова збірна йде, а у нас залишається три-чотири роки застою. Щоб не було таких розривів, потрібно приділяти особливу увагу юним спортсменам, зважаючи на те, що для таких заходів важче знайти спонсорів, глядачів, тому що більшою мірою вболівати приїжджають не просто любителі подивитися бокс, а приїжджають спеціалісти, люди, пов’язані з боксом.

Моя думка – якщо вже нам, дорослим, тим, що мають змогу, і підтримувати щось, то це має бути дитячий і юнацький спорт. Тоді ми не будемо ламати голову, де нам знайти заміну нашим славним олімпійцям. Повторюсь, саме такий стиль роботи уже протягом декількох років видає результат. Сьогодні 10 чоловік у фіналі – збірна Харківської області.

– З якими проблемами стикаються юні спортсмени на всеукраїнських, міжнародних змаганнях?

– З відсутністю фінансування і відсутністю уваги спонсорів, адже без них важче організувати міжнародні змагання. Видовищності менше, менше комерційної складової та привабливості. Це пов’язано з недофінансуванням з боку держави, а спонсори і любителі боксу усі свої зусилля направляли на дорослих боксерів.

А я сказав, що систему потрібно ламати. Планувати турніри, збори потрібно на рівні з дорослими спортсменами, забезпечувати можливість позмагатися в турнірах, відправляти за кордон потрібно саме нашу молодь, тому що якщо ми не дамо їм шансу рівноцінно і різнобічно розвиватися, зокрема як боксерам, то у нас не буде молодих 20-22річних олімпійців.

– Відомо, що українські спортсмени добре виступили на турнірі в Болгарії. Харків’янин Сергій Горсков посів третє місце, отримав бронзу. Хотілося б почути ваш коментар щодо цього. Чи переповнює вас гордість за харківських спортсменів, українських загалом?

– Безумовно, українська збірна добре виступила в Болгарії, і тішить, що серед призерів – бронзовий призер Сергій Горсков, харків’янин, який до цього, до речі, переміг в усіх чотирьох боях і став переможцем у не менш важкому турнірі в Угорщині, тут також провів три бої, у двох з них переміг. Це найкращий показник того, що ми на вірному шляху. До 91-го кг у нас дуже велика конкуренція.

Наразі у збірній Харківської області є декілька практично рівноцінних бійців, які також є першими номерами у збірній України. Дуже добре відпрацював і перший номер збірної, наш харків’янин Рамазан Муслімов, у якого була травмована права рука, та все ж таки він практично тільки одною лівою провів і виграв важкий бій з турком, хоча в подальшому тренери вирішили його поберегти і припинили його участь у цьому турнірі.

Але тішить хороший бокс, хороший рівень його виступу, а це найголовніше, адже заради цього турніри і організовуються. Не так важливі медалі, як набуття досвіду, для тренерів це «лакмусовий папірець», ми оцінюємо рівень боксу, чи є прогрес. Що найважливіше – практично усі наші боксери, які поїхали, прогресують. Наш молодий боксер, харків’янин Ярослав Харциз, провів три чудові бої, у рівному бої програв чемпіону Росії, який сьогодні є одним зі світових лідерів у цій ваговій категорії, тому ми тільки раді і аплодуємо, незважаючи на те, що він не стояв на п’єдесталі, нам дуже приємно, що є прогрес, а це значить, що ми на вірному шляху.

– Ви також підтримуєте хокейні клуби. Розкажіть, будь ласка, про ваш інтерес до інших видів спорту.

– Я намагаюся підтримувати багато напрямків не лише у спорті, хоча спорт для мене дуже важливий, бо я сам спортсмен. Розумію, що проблеми є не лише в боксі. До мене звертається багато людей за допомогою, за забезпеченням для участі у змаганнях, у закордонних поїздках, чемпіонатах. Навіть не буду зараз перераховувати, які види спорту… По можливості я та мій благодійний фонд намагаємося допомагати.

І, звісно, однією з таких складових була і є наша харківська хокейна команда «Динамо». Це також обличчя нашого міста і було б соромно, якби цій команді не знайшли належного фінансування, хоча воно й не таке велике, щоб гідно представити Харків у такому видовищному виді спорту як хокей, тим паче що у нас є всі шанси бути не просто представленими там, а й стати призерами і стояти на п’єдесталах. Склалася непроста ситуація, та ми знайшли можливість та підтримали їх, це мало певний позитивний ефект, адже після цього вони виграли у сильної команди киян 6:3. Гадаю, вони продовжать цей переможний тур, а ми продовжимо насолоджуватися перемогами наших хокеїстів.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.