Роман Семенишин: «Для нашої збірної турнір в Сербії дав безцінний досвід»

Роман Семенишин: «Для нашої збірної турнір в Сербії дав безцінний досвід»

Збірна України блискуче виступила на міжнародному турнірі в Сербії. Тренер чоловічої національної команди Роман Семенишин розповідає, як це було.

Нещодавно у Сербії в 57-й раз пройшов престижний міжнародний турнір класу «А» – Beogradski Pobednik 2019, «Белградський Переможець 2019», присвячений пам’яті видатного місцевого діяча боксу Бранко Пешича. Збірна команда України в блискучому стилі завоювала на ньому 13 медалей (шість золотих, одну срібну та шість бронзових), ставши найкращою національною командою на турнірі в загальнокомандному заліку.

Два «золота», одне «срібло» та ще дві «бронзи» – такий показник виступів чоловічої та жіночих збірних. Про враження від сербського турніру та виступу наших представників розпитуємо тренера чоловічої збірної України Романа Семенишина.

– Романе Степановичу, сербський турнір будете пригадувати, безсумнівно, з великим задоволенням (про це свідчить блискучий результат). А які ще враження від поїздки в Белград?

– Дуже позитивні. 22 країни-учасниці та 97 учасників тільки серед чоловіків. Цілком прийнятна організація – проживання, умови для виступів. Єдине – базувалися за містом, тому практично не бачили сербської столиці, більше залишалися в залах, витрачаючи чимало часу на поїздки між місцем проживання та місцем проведення тренувань і боїв.

Але, ясна річ, не в цьому була наша мета – а результати, яких вдалося досягти, нас дуже порадували. Що ж до недоліків, то були певні запитання до суддівства. Проте, це вже «історія». Хоча наша чоловіча команда завоювала п’ять медалей, ще цілком реально було мати, мінімум, ще три. Загалом за рівнем боксу ми виглядали добре, навіть іноді краще за суперників. Проте, так вийшло, що дехто із наших хлопців залишився взагалі без нагород.

– Про кого мова?

– Непогано боксував Ярослав Самофалов. Денис Пісоцький не поступався росіянину в тяжкому поєдинку, але не дали йому перемоги в даному бою. Хороший бій проводив Андрій Тимошенко, але поступився угорцеві – дворазовому учаснику Олімпійських ігор. Напевно, десь зіграв роль авторитет суперника. Але у хлопців усе попереду – хай це буде той досвід, який їм всім дозволить стати сильнішими.

– Зате у нас є свої переможці й призери. Познайомте, будь ласка, з хлопцями та їхнім шляхом до медалей.

– Із задоволенням. Почну із переможців.

Вагова категорія 69 кг – Віктор Петров

Вітя отримав кубок за найкращий бій, гарний виступ. У Петрова бувають спади й підйоми, десь краще, десь гірше, зараз же кілька боїв поспіль він проявляє себе з найкращої сторони.

Вагова категорія 91 кг – Сергій Горсков

У драматичному фінальному бою переміг росіянина. Два раунди добре боксував, потім трішки віддав, публіка дещо кричала проти нас, але Сергій проявив вольові якості й здобув перемогу. Починає показувати європейський рівень боксу, що може конкурувати з суперниками континентального рівня.

Срібна медаль

Вагова категорія 81 кг – Данило Жасан

Поступився у фіналі росіянину, хоча, як нам здається, був найкращим – принаймні, серйозних претензій по роботі та віддачі до нього не було. Вже не вперше помічаємо, що Жасан додає, проявляє себе достатньо якісно (в Угорщині був третім, зараз не програв бій, вийшов до фіналу).

Бронзова медаль

Вагова категорія 60 кг – Дмитро Черняк

Знаю його з дитинства – він деякий час він пропустив, десь шукав свій стиль роботи, і ми бачимо, що в нього є прогрес. Поступився місцевому спортсмену, хоча, вважаємо, бій не був програний. Десь не вистачило Дмитрові досвіду – з сербом він почав «воювати», проявляти вольові якості, хоча за рахунок технічного арсеналу міг перебороти хід поєдинку.

Вагова категорія 64 кг – Денис Пісоцький

Боксував у новій вазі, перейшовши сюди з іншої категорії. Цілком якісно виступив, хоча в Україні не був і серед призерів. Вважаємо, є сенс йому проявляти себе у цій вазі.

– Атмосфера турніру вийшла гідною міжнародного боксерського заходу?

– Дуже гаряча публіка! Постійний крик, палка підтримка. Не позаздриш тим, хто, як наш Черняк, у важливий момент протистояв сербським боксерам. До речі, його суперник отримав звання найкращого боксера турніру.

– Блискуче виступила й наша жіноча збірна…

– Ми їх підтримували, дивилися їхні бої. Навіть ті, хто не є прихильниками саме жіночого боксу, визнали виступ нашої жіночої збірної дуже сильним. На дівчат було приємно дивитися! Я особисто підходив, тиснув їм руки й дякував за прекрасні ігри. Молодці! Так тримати!

– На цьому турнірі наша чоловіча збірна задіяла експериментальний склад. У нього є перспективи?

– Безперечно. Хлопці зробили те, чого ми від них вимагали – відбоксували з повною самовідданістю та великим натхненням. Так, у Сербії за Україну боксували не перші, а другі, треті й навіть четверті номери. Це молоді хлопці, які ще тільки роблять перші кроки на міжнародних турнірах.

Головне, що вони здобули міжнародний досвід, отримали позитивні емоції й довели тренерам, що на них надалі можна розраховувати. Претензій до них нема – вони всі зробили те, що на сьогоднішній день могли зробити.

– Як подальші плани нашої чоловічої національної збірної України?

– Найголовніше завдання – плідна підготовка до Європейських ігор. Основний план зверстаний – з 4-го числа збір у Тисовці із загальної спеціальної фізичної підготовки, а заключний збір якраз перед самими Іграми буде на Конча-Заспі. Перші номери готуються безпосередньо до Європейських ігор, другі номери їм у цьому допомагають і самі завдяки цьому покращують свою майстерність, щоб надалі створити конкуренцію й замінити нинішніх перших номерів.

Нагадаємо ще раз повний список наших переможців та призерів «Белградського переможця 2019»:

ЗОЛОТО:

Вагова категорія 57 кг – Юлія ЦИПЛАКОВА

Вагова категорія 64 кг – Марія БОВА

Вагова категорія 69 кг – Віктор ПЕТРОВ

Вагова категорія 81 кг – Анастасія ЧОРНОКОЛЕНКО

Вагова категорія +81 кг – Тетяна ШЕВЧЕНКО

Вагова категорія 91 кг – Сергій ГОРСКОВ

СРІБЛО:

Вагова категорія 81 кг – Данило ЖАСАН

БРОНЗА:  

Вагова категорія 48 кг – Ганна ОХОТА

Вагова категорія 54 кг – Мар`яна МАКСИМІВ

Вагова категорія 60 кг – Дмитро ЧЕРНЯК

Вагова категорія 64 кг – Денис ПІСОЦЬКИЙ

Вагова категорія 69 кг – Анна ЛИСЕНКО

Вагова категорія 75 кг – Марія БОРУЦА

Федерація боксу України вітає зі здобутими нагородами тренерський склад збірної України у складі: Олександр МАНЧАК, Роман СЕМЕНИШИН, Сергій ГОРДІЄНКО, Володимир БОГАТИРЕНКО, Віктор ДЕМЧЕНКО та Андрій САЛЬВА.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.