Сергій Гордієнко: «Виступили навіть краще, ніж на минулому чемпіонаті Європи!»

Сергій Гордієнко: «Виступили навіть краще, ніж на минулому чемпіонаті Європи!»

На чемпіонаті Європи, який проходив у столиці Іспанії – Мадриді, наша збірна ввійшла до трійки найкращих за загальною кількістю здобутих медалей та до ТОП-10 за критерієм їх якості. Срібло Тетяни Шевченко, бронза Анни Охоти, Тетяни Коб, Марії Бови та Анастасії Черноколенко – з таким доробком повертається наша національна команда з Континентальної першості.

Головний тренер Національної збірної України Сергій Гордієнко розповів, як здобувалися медалі, як складався для наших чемпіонат Європи, які подальші плани збірниць.

– Сергій Володимирович, як оціните поїздку нашої збірної на чемпіонат Європи?

– Як я й казав перед виїздом, хотілося б виступити не гірше, ніж не попередньому чемпіонаті Європи, де у нас були чотири медалі. Слава Богу, результат виявився ще кращим – додалася ще одна бронзова медаль. Вдвічі приємніше, що вона – в олімпійській вазі! У Тетяни Коб в 51 кг була дуже жорстка конкуренція – вона програла турчанці, яка в підсумку стала чемпіонкою Європи та яку визнали кращою спортсменкою змагань.

– Наскільки позитивним оцінили б жереб змагань?

– Багато чого залежить від жеребу і, на жаль, для нас він вийшов не зовсім гарним. Наприклад, Юля Циплакова відразу поптрапила на італійку, яка стала чемпіонкою. Я цю спортсменку знаю давно – ще з юніорських змагань. Тетяна Петрович в першому ж бою також натрапила на ірландку, яка стала чемпіонкою Європи. Іванна Крупеня – на росіянку, і бій вона не програла, але судді прийняли інакше рішення – ця дівчинка в підсумку завоювала «срібло». Аня Лисенко в другому бою за жеребом мала боксувати із сильною турчанкою, яка взяла бронзову медаль. Але Аня провела бій дуже достойно. Аня Охрей також програла турчанці, яка також посіла третє місце.

– Чи засмучує, що в нашої збірної немає золотих медалей?

– Авжеж, але також присутнє розчарування, що з п’яти наших півфінальних боїв три завершилися з рахунком 2:3. Впевнений, що в цих протистояннях нам могли віддати перемоги – тоді б дівчата боролися за медалі більш високої якості. Але судді визначили по-іншому…

– Тобто по суддівству були запитання?

– Скажу прямо, мені суддівство не сподобалося. Дуже багато помилок рефері, незрозумілі рішення – треба щось змінювати, тому що бокс від цього дуже сильно страждає.

– Резюмуючи, виступ нашої збірної тим більше можна вважати вдалим? Чи хтось з наших спортсменок розчарував?

– До дівчат немає ніяких претензій. Всі билися на повну, намагаючись проявити себе якнайкраще, так що хочу висловити їм лише слова подяки. Так, без помилок не обійшлося, але це вже, як то кажуть, наші внутрішні справи – розберемо та станемо сильнішими!

– Що можете сказати по підсумкам чемпіонату в цілому? Виступи яких збірних оцінили б як неочікувані, а які билися на своєму рівні?

– Російська збірна виступила традиційно сильно, тут без питань. Дуже потужно проявила себе турецька команда. Італійська збірна теж виступила гарно. Хочу зауважити, що ми проводили з ними сумісні збори і не можу сказати, що їх дівчата суттєво кращі від наших. Наші дійсно не слабші, але тут, знову ж таки, зіграли свої ролі жереб та суддівство.

– Наостанок, розкажіть про найближчі плани збірної. Чи будуть ще якісь змагання до кінця року?

– Зараз ми вже знаємо строки та місця проведення кваліфікаційних олімпійських турнірів. Виходячи з цих даних, будемо планувати, коли провести відбір до них. Сплануємо і підготовку до цих змагань. Європейський турнір пройде в Лондоні в березні, а світовий – в Парижі наприкінці травня. Окрім того, найближчими днями плануємо з командою взяти участь в Міжнародному турнірі в Польщі, куди поїдуть ті дівчата, які не боксували на Чемпіонаті Європи.

– А що стосується внутрішніх змагань?

– Зараз дівчатка відпочивають, а потім проведемо Кубок України, де і будемо формувати команду для участі в кваліфікаційних турнірах.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.