Валентин Ост`янов: «Хлопці не втрачали часу навіть на карантині»

Валентин Ост`янов: «Хлопці не втрачали часу навіть на карантині»

Один із провідних тренерів-методистів нашого боксу – про корона-кризу, компенсацію вимушеної паузи та набір форми.

Небувала за масштабом пауза зупинила світовий спорт, і зокрема бокс. В Україні більше двох місяців за рішенням Уряду ми всі дотримувалися особливих карантинних заходів і режиму самоізоляції. Прямо посеред олімпійського ліцензійного турніру було прийнято рішення про його призупинку. Щоб оперативно й комфортно евакуювати наших спортсменів із Великобританії до закриття кордонів, керівництво ФБУ навіть відправили до Лондона чартер…

І ось бокс оживає. Наближчими днями розпочнуться перші навчально-тренувальні збори, провідні спортсмени й талановита молодь збираються на заняття під керівництвом своїх тренерів. Як пережили боксери час паузи та що робитимуть надалі? Про це розповідає представник координаційного тренерського штабу збірних команд України, досвідчений тренер з научної роботи Національної збірної України з боксу Валентин Ост`янов.

– Валентине Наумовичу, передовсім, таке питання. Два з лишком місяці карантину через пандемію Covid-19 вибили з ритму весь спорт, у тому числі – й бокс. А як цю вимушену паузу заповнили вітчизняні тренери й боксери?

– Ми знали, що хлопці весь цей час тренувалися. Були складені робочі плани, щоб всі індивідуально займалися вдома, так що форми ніхто не розгубив. Зараз головне – визначити терміни, коли будуть наступні змагання. Але, поки відповідей на це питання немає, тому що зараз не затверджені міжнародні календарі.

– Чи були в цей час якісь міжнародні рекомендації?

– Не було ніяких! Міжнародний календар мовчить. Європейська федерація, AIBA – мовчать усі. Щоправда, весь цей час вони тримали руку на пульсі життя – пояснили про призупинку лондонського турніру, висловили співчуття з приводу смерті через коронавірус тренерів із США, Британії та Албанії…

– Та все ж, коли будуть якісь сумісні збори в збірних командах?

– Враховуючи, що зараз йде послаблення карантину, попередньо 14 червня ми починаємо підготовку. На першому етапі проведемо обстеження та тестування спортсменів – визначимо, в якому вони функціональному стані. Виходячи з цього, будемо планувати роботу далі.

– Що буде на зборах, окрім обстеження?

– Перший тиждень буде, так би мовити, педагогічний. А з 21 числа стартує медико-біологічне тестування, після якого в нас з’явиться повна картина про кожного боксера. Якраз до того часу очікуємо якісь календарі.

– Можливо, є якісь турніри або запрошення на перспективу?

– Точних планів немає. Є, так би мовити, мазки. Тобто, без уточнення термінів хотілося б поїхати до Казахстану на сумісний збір. Потім, якщо ситуація з коронавірусом буде покращуватися – з’їздимо до Європи та Латинської Америки. Там побоксуємо, а потім будем готуватися до ліцензійного турніру.

– Гарної практики вистачатиме?

– Минулого року у нас були євроігри, а після них – невеликий застій. Нам не вистачає великої змагальної практики з боксерами великого рівня. Враховуючи, що в Росії в цей час був чемпіонат світу, наші бійці зустрічалися з командами не першого розряду, які нам мало цікаві. Але, виходу не було, тому боксували з ними. Тепер же все ж таки треба набратися якісного досвіду. Ліцензійний турнір в Англії буде продовжуватися – там нас чекатимуть гарні команди з боксерами світового рівня.

– Чи маєте повний контакт з кожним боксером? Хто як себе почуває по містах?

– Так, абсолютно! Зідзвонюємося з тренерами, я у курсі справ, так що коректуємо підготовку і можу розказати за кожного спортсмена. Особливо відзначу роботу Харкова та Києва – інформації в мене достатньо. Тому, я спокійний (посміхається).

– Відчуваємо позитивний настрій…

– Авжеж! Всі хлопці живі-здорові, ніхто не хворіє, потихеньку тренуємося. Бажання – хоч відбавляй, так що після тестування будемо рухатися в потрібному напрямку!

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.