Визнання авторитету ФБУ! Україна збільшує свою присутність на міжнародних турнірах з боксу

Визнання авторитету ФБУ! Україна збільшує свою присутність на міжнародних турнірах з боксу

Федерація боксу України продовжує зміцнювати свій авторитет за кордоном. Ще одним свідченням цього є те, що відразу кілька офіційних представників ФБУ – міжнародні технічні делегати і судді – отримали призначення на серію кваліфікаційних турнірів Олімпіади в Токіо, які пройшли на початку 2020 року.

Так, в якості міжнародних технічних делегатів (ITO) на цих турнірах були присутні Поліна Штифура (працювала на Африканському відбірковому турнірі в Дакарі і на Європейському відбірковому турнірі в Лондоні) та Ігор Білецький (в його активі європейська кваліфікація).

До складу представників Феміди на цих престижних змаганнях увійшли три судді міжнародної категорії з України – Павло Василенчук, Юрій Любарський (обидва працювали в Дакарі) і Дмитро Лазарєв (брав участь в Азіатському відбірковому турнірі, який через пандемію COVID-19 проходив в Йорданії замість раніше запланованого Китаю).

Представники нашої країни у корпусі делегатів ITO та суддів поділилися своїми враженнями зі змагань.

Поліна Штифура (міжнародний технічний делегат):

«Відбіркові Олімпійські турніри проходили під керівництвом МОК та робочої групи Task Force. Першим стартував Африканський турнір, який пройшов у столиці Сенегалу – Дакарі. Організація була на гідному рівні. Відзначу відмінну роботу як організаторів, волонтерів, так і офіційних представників – технічних делегатів та суддів. Те саме стосується чудового місця проведення, розміщення. Кожен день на змаганнях були присутні місцеві прихильники боксу, які створювали теплу атмосферу.

Крім того, у якості міжнародного технічного делегата мені довелося працювати і на Європейському кваліфікаційному турнірі в Лондоні, але він, як відомо, у зв’язку з загостренням коронавірусу був призупинений: спортсмени встигнули провести лише чотири змагальних дні. Організація так само була дуже хороша: все було у пішій доступності, надзвичайно красива арена, злагоджені дії усіх служб.

Залучення представників Федерації боксу України на міжнародних заходах у якості технічних делегатів та суддів свідчить про значний авторитет нашої федерації у світі і про високий професіоналізм членів нашої команди. Нагадаю також, що немало представників ФБУ входять до комісій та виконкомів AIBA та ЄКБ».

Павло Василинчук (суддя міжнародної категорії, 3 зірки AIBA):

«Якщо оцінювати організацію Олімпійського відбіркового турніру в Дакарі, на якому я працював, то вона була на вищому рівні. Не даремно саме Дакар обрано місцем проведення III юнацьких Олімпійських ігор 2022 року. Змагання проводилися на «Дакар-Арені» – найбільшій спортивній споруді столиці Сенегалу. Родзинкою турніру можна назвати велику кількість екстравагантної публіки на трибунах. Наприклад, обличчя чималої кількості вболівальників були яскраво розфарбовані, як у представників корінних африканських племен.

Приємні враження у членів української делегації залишилися від зустрічі з Тимчасовим повіреним у справах України в Республіці Сенегал паном Антоном Барабулею, який тепло нас привітав, провів екскурсію містом.

Україна була представлена в Дакарі відразу двома суддями, що говорить про високий авторитет ФБУ: не всі країни-лідери боксерської спільноти мали таке представництво. Ми з Юрієм Любарським добре відпрацювали і були допущені до суддівства фінальних боїв, що також свідчить про нашу кваліфікацію.

Чи виникають особливі труднощі із суддівством міжнародних турнірів, у порівнянні з внутрішньоукраїнськими змаганнями? Відзначу, що в нашій країні дуже сильний бокс, тому, маючи загартування на такому турнірі, як чемпіонат України, відчуваєш себе готовим до суддівства на найвищому міжнародному рівні».

Дмитро Лазарєв (суддя міжнародної категорії, 3 зірки AIBA):

«Я був єдиним представником України на Азійському кваліфікаційному турнірі, що пройшов на початку березня цього року в Йорданії. Спочатку змагання мали відбутися у лютому в китайському місті Ухань, але, за прикрим збігом обставин, саме це місто стало епіцентром першого спалаху епідемії коронавірусу. Тоді ще мало хто уявляв масштаби цього лиха, і слід подякувати керівництву міжнародної боксерської спільноти за те, що воно прийняло швидке і логічне рішення. Йорданське місто Амман поставило плече у скрутній ситуації і зуміло провести змагання за найвищими зразками з точки зору організації та безпеки спортсменів, суддів і офіційних осіб. Від присутності глядачів, зрозуміло, довелося відмовитися…

Що стосується самих боїв, то спортсмени показали досить пристойний рівень, хоча, висловлю суб’єктивну думку, європейський бокс виглядає трохи сильніше. Втім, було немало цікавих і  безкомпромісних поєдинків. Особливо відзначив би спортсменів з Узбекистану, Казахстану, Китаю, Індонезії, які демонструють дуже сильну техніку».

Ігор Білецький (міжнародний технічний делегат):

«На Олімпійському європейському кваліфікаційному турнірі у Лондоні я, як міжнародний технічний представник, виконував обов’язки голови комісії по жеребкуванню. На жаль, змагання були перервані з відомої причини – поширення вірусу COVID-19. І хоча у Лондоні на той час жодної паніки я не спостерігав, за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я організатори були змушені призупинити турнір.

Якщо відкинути цей форс-мажор, то змагання проходили на дуже високому рівні. Все відбувалося на об’єктах, які були залучені до проведення Олімпійських ігор у Лондоні-2012.

Сподіваюся, ситуація з пандемією вирішиться у найближчі місяці, і боксерські турніри поновляться. Поки, наскільки мені відомо, є плани провести закінчення європейської кваліфікації у тому ж Лондоні, хоча про строки говорити зарано».    

Юрій Любарський (суддя міжнародної категорії, 3 зірки AIBA):

«Мені пощастило працювати на Олімпійському відбірковому турнірі в Дакарі – це моя перша участь в якості судді на змаганнях такого високого рівня. Кращої організації, ніж тут, відверто кажучи, ще не зустрічав. Все, починаючи від умов проживання і до найменших нюансів проведення змагань, було дуже добре продумано. Те, що особливо хотів би відзначити, – чесне та неупереджене суддівство. Гадаю, ні в кого з учасників навіть в думках не було чинити будь-який тиск на представників Феміди…

Звичайно ж, доводилося спілкуватися на різні тими з суддями і колегами з інших країн і континентів. Було приємно, що всі дуже добре відгукувалися про український бокс, зокрема, чудово знають його головних лідерів – Василя Ломаченка, Олександра Хижняка та інших наших зірок. Примітно, що спеціалісти ФБУ мають добру репутацію серед міжнародної спільноти, тож ми гідно представляємо Україну у світі». 

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.