Олег Кудінов: «Кожен наш боксер може успішно виступити на чемпіонаті Європи. Головне – працювати й прогресувати»

Олег Кудінов: «Кожен наш боксер може успішно виступити на чемпіонаті Європи. Головне – працювати й прогресувати»

Дуже насиченою буде ця осінь для нашої боксерської молоді. Після тривалої підготовчої роботи та карантину починається робота «на чистовик»: спершу – чемпіонат України серед ровесників, а потім – і молодіжний чемпіонат Європи. Напередодні відповідальних турнірів ми поговорили зі старшим тренером молодіжної збірної України Олегом Кудіновим.

– Які очікування напередодні чемпіонату України серед молоді 2020 року? Чи можуть бути тут якісь сенсації, несподіванки, яскраві нові імена?

– Чемпіонат України, як і заплановано, пройде в Хмельницькому з 5 по 11 жовтня. Що стосується нових імен, то для нас – фахівців – навряд чи будуть якісь несподіванки чи відкриття. Ми постійно ретельно відстежуємо хлопців, тому у нас не буває, щоб раз – і з’явився хтось такий, кого б не знали зовсім. Це вже молодіжний рівень, ми цих бійців спостерігаємо вже не один рік – ще від юніорів, школярів. Вони на виду, пройшли багато змагань і вже мають серйозний турнірний досвід.

Але в плані інтриги, безперечно, чемпіонат України буде дуже цікавим. Можливо, поміняється розклад сил в окремих вагових категоріях – ті, хто був другими-третіми призерами, кинуть виклик чемпіонам. Це природній процес, який свідчить, що хтось прогресував, розвивався, а тому вже готовий кинути виклик визнаним авторитетам.

– Для тренерського штабу буде важливо подивитися на кондиції кандидатів у збірну в контексті чемпіонату Європи. Яка форма та ступінь підготовки у збірників на даний момент?

– Ми буквально тиждень тому закінчили збори. За підсумками минулого чемпіонату України, який відбувся ще в грудні 2019 року, і було сформовано склад збірної. Ці хлопці пройшли двотижневий збір у Затоці, зарекомендували себе добре, показали хорошу підготовку. Приємно, що навіть тривалий карантин не вплинув на них – всі приїхали, молодці, підготовлені. Спостерігаючи їх на зборах, я думаю, що вони себе добре покажуть себе і в чемпіонаті України. Тому дуже добре, що Федерація боксу України забезпечила нам підготовку – після корона-паузи це було дуже важливо, хлопці підійшли до чемпіонату України серед молоді в хорошій готовності.

Чемпіонат України серед молоді з боксу – це турнір хорошого, дуже високого рівня. За ним будуть стежити з інтересом. Тому що тут не лише визначаться переможці та призери в своїх вагових категоріях у нашій країні, а ще й будуть відбиратися боксери в збірну команду України для участі на чемпіонаті Європи. Самі розумієте, яка для спортсменів мотивація – чемпіон України поїде на континентальну першість відстоювати честь нашої держави, а в перспективі, можливо, і на чемпіонат світу. В залежності від виступу на чемпіонаті Європи.

– Краще, якщо переможуть на чемпіонаті України вже перевірені фаворити, які здатні гідно представити державу на міжнародних змаганнях, чи добре, якщо й хтось піднесе сюрприз і оновить табель про ранги в своїй ваговій категорії? Список чемпіонів України 2020 року на боєздатність молодіжної збірної не вплине?

– Скажу так: добре, якщо є конкуренція, і погано, якщо один боєць «застоявся» в своїй ваговій категорії, не маючи гідного випробування та постійної опозиції. Він вище всіх, не відчуває собі рівних – це гірше. Краще, коли з’являється хтось новий, коли на кожному турнірі в ваговій категорії зберігається інтрига.

Щодо другого запитання, то на боєздатності збірної розподіл місць у вагових категоріях не позначиться. Лідери, які є на сьогоднішній день, не мають можливості розслабитися – трішки не допрацював, недооцінив суперника – і ти вже залишаєшся дома. А хлопці, хто навіть на сьогодні другі-треті номери чи поза п’єдесталом, вони нам також знайомі. Рівень, глибина вивчення українського боксу в штабу збірної хороший. Ми стежимо за боксерами, вивчаємо їхні можливості та перспективи.

– В яких вагових категоріях домінує один визнаний авторитет, а де двовладдя чи навіть троєвладдя?

– Ну от 49 кг – така категорія, де є свій лідер. Це Данило Дрижак, чемпіон Європи серед юніорів, переможець останньої за часом континентальної першості. Зараз він перейшов у молодіжну збірну, вже є чемпіоном України серед молоді. От у цій категорії нема конкуренції – тому що маленька вага, всі хлопці зростають, набирають вагу й оминають цю категорію. Тому тут когорта не насичена, лідер визначений. Або 69 кг – тут є настільки перевірений, і з іменем, боєць Юрій Захарєєв. Він є чемпіоном Європи серед молоді минулого року. Лідер збірної команди.

Є категорії, наприклад, – 60 кг, 75 кг – де не визначено лідера, буде серйозна конкуренція. І, ви знаєте, це добре – важливо, щоб і лідери відчували, що треба боротися й постійно доводити свій рівень, і інші бійці розуміли, що все в їхніх руках, що реально підвищити свій рівень. Без конкуренції важкувато, коли лідери в собі впевнені: «Я найсильніший, рівних мені нема», це може зіграти не на їхню користь. При конкуренції завжди цікавий бокс.

– Яким буде графік підготовки збірників після чемпіонату Європи?

– Звичайно, цей 2020 рік наклав свій відбиток на графік спортивних змагань. Ми всі пережили карантинну паузу, але й зараз не можемо бути впевнені в завтрашньому дні, тому що неясно, як буде розвиватися ситуація щодо пандемії, а, відповідно, які обмеження будуть накладати уряди країн світу. Чи буде пом’якшення, чи навпаки посилення?

Наприклад, у боксі нашої вікової групи недавно оголосили, що чемпіонат Європи офіційно відбудеться, оголосили дати – початок листопаду. Тож у нас, враховуючи чемпіонат України, стиснуті терміни підготовки. Після нього роз’їдемося по домівках буквально на чотири дні, після чого у нас розпочнеться загальнофізичний етап підготовки. Планується провести його, як і зазвичай, в Карпатах, щоб хлопці могли в горах побігати, подихати гірським повітрям. Після двотижневої підготовки хлопці повернуться додому на 2-3 дні, тому що надалі буде підготовка, думаю, на базі в Конча-Заспі, щоб відшліфувати нашу роботу, тому що далі планується вирушити безпосередньо на чемпіонат Європи.

– Зрозуміло, вам уже відомий рівень суперників і наше місце серед них. Чи є у молодіжної збірної України вагові категорії, не конкурентні на міжнародному рівні?

– Кожна вагова категорія у нас конкурентоспроможна. Кожен наш боксер може успішно виступити на чемпіонаті Європи, добре проявити себе. Знову ж таки, бокс – це такий вид спорту, де на результат впливає дуже багато факторів, і дрібниць тут не буває. Це рівень фізичної і психологічної підготовки, настрій боксера, травматичність, суддівство дуже серйозно впливає. Повторюся, дуже багато факторів.

Тому навіть якщо хлопець лідер у своїй ваговій категорії навіть у контексті міжнародних змагань, це не гарантує, що він виграє золоті медалі. Бувало, коли записні фаворити їздили на змагання й не показували результат, а ті, про кого навіть не думаєш, що вистрелить, стають чемпіонами Європи. Нам, тренерам, треба дати хлопцям відповідну підготовку, а їм – зосередитися на роботі, працювати та прогресувати.

Зараз у нашій команді на кожного я можу покластися, ніхто не підведе. Ці хлопці зі мною, як старшим тренером шкільної, юніорської, а вже з цього року – молодіжної команди, пройшли великий шлях. І в кожного з них є шанс «вистрелити» – стати чемпіоном чи призером міжнародних змагань і отримати хороше майбутнє в боксі.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.