Незважаючи на складну ситуацію з COVID-19, боксу в Україні – бути!

Незважаючи на складну ситуацію з COVID-19, боксу в Україні – бути!

На території України, як і у всьому світі продовжує вирувати пандемія коронавірусу COVID-19, яка коштувала життя і здоров’я багатьом тисячам людей.  

Станом на ранок 22 жовтня, за даними Центру системних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса, на планеті зафіксувано понад 41,2 мільйона випадків захворювань: понад 1 мільйон 131 тисяча людей померли. Але водночас більше двох третіх пацієнтів –  понад 28,1 мільйона – одужали, і це дарує надію на те, що людство рано чи пізно повернеться до звичайного життя.

Напередодні Президент України Володимир Зеленський заявив, що у разі збільшення випадків захворювання на COVID-19 в Україні понад 9,5 тисяч за добу, влада буде змушена запровадити жорсткий карантин, але це, за його словами, неодмінно позначиться на економіці.

Навряд чи хтось в Україні та в інших країнах хоче повернення глобального локдауну, коли більшість громадян тижнями були замкнені вдома, лише зрідка виходячи в магазин чи аптеку, щоб поповнити запаси продуктів та засоби гігієни. Наслідки цієї історії, на жаль, багато з нас відчули на собі – неспроможність займатися улюбленою справою, збільшення безробітних, нездатність держави підтримати малий та середній бізнес, зрештою стрес та паніка серед рідних та близьких людей.

Спортсмени належать до категорії людей, де тривалий застій неминуче позначується на професійних вміннях та навичках, зводячи нанівець довгі роки важкої підготовки, жорсткого режиму з підйомами о шостій ранку і тренуваннями до сьомого поту. Лише вони знають, як це – покласти все на вівтар перемоги, іноді жертвуючи навіть здоров’ям…

Федерація боксу України з максимальною відповідальністю вживала і продовжуватиме вживати всіх необхідних заходів задля зменшення темпів поширення коронавірусної хвороби.

Водночас, посилаючись на рішення Кабінету Міністрів України щодо подовження карантинних обмежень до 31 грудня 2020 року, звертаємо увагу на те, що на території держави дозволяється проведення спортивних змагань без глядачів, за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів. Враховуючи це, Федерація боксу України вважає, що проведення Чемпіонатів України 2020 року у різних вікових групах є досі можливим. Тож турніри, заплановані до кінця цього року, відмінятися не будуть і про будь-які зміни у розкладі станом на даний момент не йдеться.

В той же час при погіршенні епідеміологічної ситуації ФБУ завжди готова реагувати належним чином і залишає за собою право вносити відповідні зміни до календаря змагань.  

Принагідно зазначимо, що у вересні-жовтні цього року ФБУ і Міністерство молоді та спорту України спільно з місцевими органами влади та регіональними федераціями успішно провели низку офіційних боксерських турнірів, а саме:

– Кубок України серед чоловіків (20–27 вересня, м. Маріуполь); 

– Кубок України серед жінок та Чемпіонат України серед жінок-молоді, юніорок та дівчат (28 вересня – 4 жовтня, м. Харків);

– Чемпіонат України серед молоді (5–11 жовтня, м. Хмельницький);

– Чемпіонат України серед юніорів (12–18 жовтня, м. Запоріжжя).

Під час усіх цих турнірів організатори дотримувалися надсуворих протиепідемічних заходів безпеки, включаючи:

– проходження усіма учасниками змагань ПЛР-тестувань;

– недопущення на змагання глядачів та сторонніх осіб;

– забезпечення спортсменів, суддів та офіційних осіб санітарними масками та антисептиками;

– обов’язковий температурний скринінг усіх учасників заходу на вході;

– розподіл учасників та суддів на групи не більше, ніж по 10 людей у кожній;

– щоденний контроль стану здоров’я учасників.

Ситуацію з подальшим проведенням національних турнірів прокоментував виконавчий директор Федерації боксу України Донатас Піскун:

«За останні два місяці Міністерство молоді та спорту, наша федерація разом з обласними федераціями та органами влади на місцях доклали надзвичайно багато зусиль для того, щоб спортивне і, зокрема, боксерське життя відновлювалося. Як результат – проведені на чудовому організаційному рівні турніри у Маріуполі, Харкові, Хмельницькому, Запоріжжі… Десятки і сотні принципових боксерських сутичок, яскраві емоції переможців та розчарування тих, хто програв. Все те, за чим ми дуже скучили навесні та влітку, та без чого не можемо уявити своє життя…  

Не можемо не радіти з того, що увага вболівальників до боксу не тільки не зменшилася, а навіть стала більшою. Свідчення цього – рейтинги онлайн-трансляцій наших турнірів на офіційній Facebook-сторінці ФБУ та Youtube, що зашкалюють. Ми й надалі робимо все від нас залежне, щоб якість картинки покращувалася, таким чином компенсуючи для прихильників боксу те, що вони не можуть бути присутніми на змаганнях фізично.   

І ще одне… Сотні спортсменів по всій країні багато тренуються задля однієї мети – стати чемпіоном України, піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу пошани. 2020 рік буває один раз на все життя і ми не хотіли б позбавляти спортсменів можливості досягти своєї мрії. Для них це – основна мотивація, головне прагнення і те, заради чого вони працюють щодня.

ФБУ продовжує уважно тримати руку на пульсі ситуації в країні з поширенням COVID-19. Здоров’я громадян досі для нас – головний пріоритет. Ми не допустимо ситуацій з участю у боксерських змаганнях людей з ознаками хвороби й надалі виконуватимо всі нормативи МОЗ України.

Знаємо одне: бокс заслуговує на те, щоб не закінчуватися навіть за цих непростих умов. Тож працюємо в інтересах нашого улюбленого виду спорту і віримо, що Його величність Спорт переможе. Бажаємо всім 36,6!»

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.