Олександр Хижняк: «Бачу своє покликання у популяризації боксу в Україні та світі»

Олександр Хижняк: «Бачу своє покликання у популяризації боксу в Україні та світі»

Белград на один день став боксерською столицею світу. На святкуванні Міжнародного дня боксу були присутні такі відомі особистості, як легендарний Рой Джонс, президент AIBA Умар Кремльов, генеральний секретар AIBA, видатний у минулому боксер Іштван Ковач, а також олімпійські чемпіони та чемпіони світу. 

В рамках святкування Рой Джонс і відома німецька боксерка Зейна Нассар провели відкрите тренування, продемонструвавши свої навички на площі Республіки, після чого відбулося яскраве шоу за участю музичних зірок. 

Відзначимо, що Федерація боксу України на цьому масштабному заході мала надзвичайно авторитетне представництво. Свято боксу відвідали чемпіон світу, дворазовий чемпіон Європи, срібний призер Олімпійських ігор у Токіо Олександр Хижняк, а також виконавчий директор ФБУ та міжнародний технічний делегат Донатас Піскун.  

Незважаючи на те, що графік Олександра Хижняка розписаний буквально по хвилинах, він знайшов можливість розповісти про враження від поїздки в інтерв’ю прес-службі ФБУ. 

– Для мене було великою честю отримати запрошення від AIBA на урочистості з нагоди Міжнародного дня боксу, – відзначив один з героїв Олімпіади-2020. – Дуже радий, що ми туди поїхали разом з Донатасом Піскуном. Дійство у сербській столиці надзвичайно сподобалося своєю атмосферою, а також самим ставленням до нас з боку організаторів. 

Окремо хотілося б сказати про людей, з якими вдалося познайомитися та поспілкуватися. Ми зустріли багато легендарних постатей, з якими легко було знаходити спільну мову. Тож я безмежно вдячний, що випала така нагода: у невимушеній і щирій атмосфері обговорити багато тем, які хвилюють нас, спортсменів, отримати нові знайомства з цікавими людьми. Тож емоції – вкрай позитивні!

– Вболівальникам буде цікаво знати, з ким само познайомився Олександр Хижняк. Можливо, серед поважних гостей свята були й ті, що були вашими кумирами у дитинстві та юності?..

– Так, звичайно. Чого вартий лише Рой Джонс – легенда олімпійського та професійного боксу. Поспілкуватися та навіть просто сфотографуватися з цією людиною було надзвичайно приємно. Музичні таланти Роя Джонса – то вже взагалі окрема тема. Як-то кажуть, талановита людина – талановита в усьому! Що стосується мене, то переходити в інші сфери мені поки зарано (посміхається). Я боксер Національної збірної команди України, спортсмен-інструктор в Міністерстві  молоді та спорту України. Це дає мені можливість популяризувати бокс і взагалі спорт в нашій державі і якомога більше дітей залучати до здорового способу життя.

Не менше задоволення принесло спілкування і з іншими славетними чемпіонами – наприклад, переможцем Олімпійських ігор у Пекіні, відомим італійським боксером Роберто Камарелле, олімпійськими чемпіонами Токіо-2020 Баходіром Джалоловим (Узбекистан) та Стойкою Крастевою (Болгарія). Чимало цікавого почерпнув з особистого спілкування з угорською легендою Іштваном Ковачем, який зараз посідає відповідальний пост генерального секретаря AIBA. Розмовляли про нові великі масштабні проекти цієї організації та перспективи розвитку боксу на планеті. З усього, про що дізнався, можу зробити висновок, що наш вид спорту розвивається дуже потужно!     

– Чи відчули до себе більше уваги, ніж зазвичай, у новому статусі – срібного призера Олімпійських ігор?

– Так, зараз уваги стало ще більше, ніж раніше. Велика кількість людей і за кордоном, і у нас, в Україні, привітали зі здобуттям нагороди Олімпійських ігор. Люди підходять просто в аеропорту, фотографуються. Приємно, коли знають і помічають і в рідній Полтаві. Багато хто з вболівальників зізнається, що пережив чимало щасливих моментів та емоцій завдяки моєму виступу у Токіо, радів моїм перемогам. 

Мені дуже приємно відчувати таку підтримку! Це означає, що працював стільки років не дарма і здобував такий високий результат для нашої країни теж немарно. Я з цього радію, як, думаю, радіють всі, хто вболіває за український бокс.

– Сербія стане місцем проведення Чемпіонату світу серед чоловіків цієї осені. Маєте плани повернутися у Белград у листопаді?

– Наразі для мене це питання відкрите. Але можу сказати, що постійно тримаю себе в гарній фізичній професійній формі. І після певного відпочинку, який я взяв після Олімпіади, ми разом зі своїм батьком вирішимо, чи будемо виступати на цих надзвичайно престижних змаганнях. 

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.