Костянтин Калашніков: «Якщо нам вдасться провести Всесвітню Універсіаду в Україні, бокс обов’язково буде у програмі»

Костянтин Калашніков: «Якщо нам вдасться провести Всесвітню Універсіаду в Україні, бокс обов’язково буде у програмі»

27-31 жовтня в столиці відбуватиметься важлива подія для вітчизняного боксу – в ці дні пройде чемпіонат України з боксу серед студентів. Президент Всеукраїнської федерації студентського боксу Костянтин Калашніков розповів прес-службі ФБУ про підготовку до турніру, про те, звідки у великий бокс приходять майбутні зірки, та повідомив про велику мету вітчизняного спорту, яка об’єднує спільні зусилля задля проведення найбільшого студентського форуму світу, який може зібрати в Україні сотні найкращих спортсменів зі всіх куточків планети.

– Костянтине Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, про підготовку до проведення головного студентського турніру з боксу. Цьогорічний чемпіонат буде особливим?

– Це перший чемпіонат України серед студентів, який буде проходити у місті Києві. Хоча зрозуміло, що змагання такого рівня в першу чергу мають проходити якраз у столиці нашої держави. Підготовка до чемпіонату України триває, ми вийшли практично на фінішну пряму. Всі організаційні питання вирішені, і ми готуємося 26 жовтня заїхати на спортивний комплекс Київського національного університету будівництва та архітектури й розпочати змагання 27 жовтня.

– Як оргкомітет розпланував змагання й завдяки кому вони стали можливими?

– Змагання в цілому проходитимуть п’ять днів, а 31 жовтня відбудуться фінальні поєдинки, на яких ми побачимо кращих боксерів-студентів нашої країни.

Захід має дуже потужний оргкомітет, до якого увійшли:

– Комітет фізичного виховання та спорту МОН України ;

– ВГО Спортивна студентська спілка України;

– Київський національний університет будівництва та архітектури (КНУБА);

– Федерація боксу України;

– Всеукраїнська федерація студентського боксу;

– Київська міська федерація боксу;

– Київська обласна федерація боксу.

Я хотів би окремо подякувати кожній вищезгаданій організації, кожному керівнику за те, що вони активно долучилися до організації, знайшли можливості та ресурси, аби наш чемпіонат пройшов на найвищому рівні.

– Давайте про місце в історії цих змагань. Всі ми знаємо, що в студентському спорті найголовніший турнір – Всесвітня Універсіада. Чемпіонат України з боксу серед студентів стане відбірковим етапом Універсіади?

– Всесвітня Універсіада — це міжнародні спортивні змагання серед студентів, що проводяться Міжнародною федерацією університетського спорту (FISU). Історія студентського спорту почалася в 1905 році, коли в США пройшли перші міжнародні змагання серед студентів. У 1919 році Жаном Птіжаном була створена Конфедерація студентів. Під егідою цієї організації у 1923 році відбулися перші Всесвітні ігри студентів в Парижі. Світові Універсіади проходять за зразком Олімпійських ігор – з розподілом на зимовий і літній цикл.

В Україні Універсіади проходять з 1991 року один раз на два роки, поділяючись на літні та зимові. На них спортсмени відбираються на Всесвітні Універсіади. Але з боксом на студентських змаганнях Універсіад великі проблеми. В останній раз бокс проходив іще в 2017 році у Харкові, а після того більше не проходив в рамках Універсіади. Причиною є те, що бокс системно не включений до Всесвітньої Універсіади. Хоча є така практика — якщо країна, яка проводить Всесвітню Універсіаду, виступає з ініціативою включити бокс, то їй надають таке право.

– І який же вихід із ситуації, щоб не обмежувати права боксу на студентському рівні?

– На днях ми проводили круглий стіл з питань розвитку студентського та шкільного боксу в Україні з першими особами держави, які відповідають за спорт при Міністерстві освіти та науки України. На цьому заході одним з обговорюваних питань було об’єднання зусиль для проведення Всесвітньої Універсіади саме в Україні. Якщо нам це вдасться, то бокс обов’язково буде в програмі цієї Всесвітньої Універсіади.

Самі по собі універсіади потрібні, в їхньому проведенні зацікавлені Національні університети, завдяки таким змаганням видно результати спортивної роботи цих вищих учбових закладів, і тому Всеукраїнська федерація студентського боксу має намір відродити боксерські універсіади в Україні.

– А як на сьогоднішній день підтримується бокс в рамках студентського спорту?

– Поки що ми щорічно проводимо чемпіонати України з боксу серед студентів та кубки України серед студентів.

До речі, кілька фактів стосовно всеукраїнських змагань серед боксерів-студентів:

  • У чемпіонаті України з боксу серед студентів бере участь у середньому 55 вищих навчальних закладів.
  • Кількість учасників чемпіонату України з боксу серед студентів: 2018 р. у Дніпрі – 107 спортсменів; 2019 р. у Полтаві – 128 спортсменів. У Києві на ці змагання за попередніми заявками очікуємо 150-160 боксерів.

– Зараз непрості часи з точки зору санітарно-епідеміологічних норм. Як у такій ситуації проводити великий спортивний турнір?

– Звичайно, пандемія зачепила всіх, але в цьому році ми почали відновлювати змагальні процеси, і ми робимо все можливе, щоб змагання проходили з дотриманням усіх правил безпеки.

– Чи є якісь обмеження щодо віку учасників? Вони повинні бути діючими студентами чи допускається, якщо недавно закінчили вуз?

– До чемпіонату України з боксу серед студентів допускаються боксери-студенти, яким виповнилося повних 18 років, обмеження за віком становить 26 років. Звичайно, допускаються тільки діючі студенти, але є виняток для тих спортсменів, які саме в цьому році закінчили вузи. Такі боксери ще можуть взяти участь в чемпіонаті України.

– Хто із збірників візьме участь у турнірі?

– Абсолютно будь хто зі збірників може взяти участь у чемпіонаті, якщо він є студентом. Більше того, ми спеціально погоджували терміни проведення цього чемпіонату із старшими тренерами національної збірної команди України для того, аби другі та треті номери мали змогу відзначитися на студентському чемпіонаті в той час, коли перші номери вилітають на Чемпіонат світу.

Наш пріоритет – це звичайно, боксери-студенти та студентські заходи, але всі мають розуміти, що тільки повна співпраця з Федерацією боксу України дасть надвисокий результат, бо ми працюємо в одній орбіті.

Ще одна важлива річ – дуже важко у складі Національної збірної потрапити на Чемпіонат світу або Чемпіонат Європи, це дуже складний відбір, не кажучи про те, щоб отримати медаль будь-якого ґатунку – для багатьох це практично нереально.

– Можливо, пригадаєте нинішніх зірок, хто пройшов студентський бокс?

– Треба зазначити, саме з чемпіонатів світу та Європи серед студентів стартували наші відомі чемпіони. 2004 рік ‒ чемпіоном світу серед студентів стають Сергій Дерев’янченко та В’ячеслав Глазков. 2008 р. ‒ чемпіоном світу стає Олександр Гвоздик. 2009 р. ‒ на чемпіонаті Європи переможцем стає Василь Ломаченко, призерами стають Іван Сінай, Євген Хитров і Тарас Шелестюк. 2010 р. ‒ чемпіоном світу стає Денис Берінчик. 2013 р. ‒ на Всесвітній Універсіаді переможцями стають Олександр Гвоздик і Дмитро Митрофанов. А Денис Берінчик стає третім.

Всім відомо, що в подальшому ці хлопці стали успішними боксерами-олімпійцями та відомими, успішними, висококласними боксерами професійного рівня. Тому Студентський бокс є потужним резервом національної олімпійської збірної команди України, має велике значення у становленні молодих боксерів, має надзвичайно високий потенціал для свого розвитку.

– Яке місце Універсіада займатиме в світовій ієрархії?

– На жаль, в цьому році так і не визначилася доля проведення чемпіонату світу серед студентів. Останній чемпіонат світу мав бути проведений у Польщі, але у зв’язку з коронавірусом був перенесений і поки що, на цей час, жодна країна не взяла на себе проведення всесвітнього чемпіонату.

Але ми не опускаємо рук, робимо все можливе для того, щоб наші спортсмени могли постійно тренуватися та мали змогу бути залучені до змагального процесу. Не дивлячись на всілякі перепони та виклики долі, ми маємо йти вперед, маємо знаходити можливості та сприяти розвитку нашої спортивної справи. Спортивна галузь, яка пропагує здоровий спосіб життя, є запорукою сильної нації.

– Кілька слів для вболівальників – де і коли пройде чемпіонат України 2021 року з боксу серед студентів?

– Чемпіонат України з боксу серед студентів пройде 27-31 жовтня в Спортивному комплексі Київського національного університету будівництва та архітектури (вул. Освіти 3). Звичайно, чекаємо кожного, хто вболіває за його величність бокс, підтримує наш вид спорту та розділяє наші прагнення.

Для тих, хто не зможе відвідати змагання, в режимі онлайн на сторінці Всеукраїнської федерації студентського боксу у Facebook можна буде побачити змагання у прямому ефірі. Тож слідкуйте за анонсами та оновленнями. А 31 жовтня безкомпромісні, гарячі фінальні двобої будуть транслюватися нашим партнером – компанію MEGOGO. Початок прямого ефіру ‒ о 12.00.

Приєднуйтесь, вболівайте за кращих!

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.