Дмитро Шенцев: «Головний козир Ломаченка – його грандіозний і різносторонній досвід»

Дмитро Шенцев: «Головний козир Ломаченка – його грандіозний і різносторонній досвід»

Перший віце-президент Федерації боксу України Дмитро Шенцев поділився своїми думками про бій між українцем Василем Ломаченком та бійцем з Гани Річардом Коммі, який відбудеться у Нью-Йорку в ніч з 11-го на 12 грудня. Поєдинку Ломаченко ‒ Коммі приділяється величезна увага, адже на рингу «Медісон Сквер Гарден» ймовірно зустрічаються майбутні претенденти на корону у легкій вазі!..

‒ Дмитро Олексійовичу, наскільки важливим і видовищним, за вашими очікуваннями, стане протистояння Ломаченко ‒ Коммі?

‒ Погоджуся із спільною думкою – на нас чекає один із найголовніших боїв 2021 року. Ломаченко – один із найвеличніших боксерів сучасності. Нокаутувавши Накатані, Василь довів, що повернувся сильнішим. Звісно, Василь витратив час на відновлення сил, реабілітацію. Це було дуже потрібно, зважаючи на насичений графік попередніх років, коли Ломаченко проводив по два–три бої на рік. Зараз, через півроку після бою з Масайосі Накатані, український боксер має набрати свій крейсерський хід.

‒ Ще кілька років тому Річард Коммі, намагаючись вийти на бій з Ломаченком, обіцяв перемогти Василя у феєричному стилі… Це просто слова чи зараз вони підкріплені реальною загрозою?

‒ Звичайно, ніхто не стане недооцінювати Коммі. Ганець володіє набором чеснот – на ринзі він агресивний, володіє вмінням «вибухати» серією ударів, різко прискорювати темп. Як  хороший панчер, він багато боїв витягнув всупереч прогнозам. 33 бої на профі-рингу, 30 з них переможних, 27 з них завершив нокаутами – це результат, гідний поваги. Проте є кілька факторів, які свідчать, що за свої слова він може отримати прочуханку.

‒ Які головні козирі Ломаченка у бою з Коммі?

‒ Фундаментальний козир Василя – його грандіозний і різносторонній досвід. Перше – це розкішна школа аматорського боксу (Коммі на цьому рівні провів всього дюжину боїв і ніяких успіхів не мав). Дворазовий олімпійський чемпіон, дворазовий чемпіон світу, чемпіон Європи, переможець різноманітних міжнародних змагань… Ломаченко ‒ це боксер, який постійно розвивається. Бій за боєм, суперник за суперником, він зі своїм батьком і тренером демонструє тактичну гнучкість, чудовий таймінг, вміння терпіти й чекати і, нарешті, – вміння завдавати удару, який потрібен саме в цю хвилину.

Коли Коммі всім розповідав, як він легко здолає Ломаченка, він просто не розумів, з ким має справу. Який саме Ломаченко вийде на ринг, як він поведе бій, чи дасть супернику простір, чи відразу ж почне його затискати – тут десятки варіантів. І Коммі бажано бути обережнішим зі словами та оцінками.

І ще один момент. Ломаченко, в принципі, боксер, який все контролює на рингу. А в цьому моменті – тим більше. Другий бій протягом року – це ще й підвищена відповідальність, яка виключає можливість недооцінки суперника чи «гри» з ним на рингу. Тут потрібен результат, а також видовищний і переконливий фініш бою.

‒ Коммі – яскравий нокаутер (90% перемог – дострокові, тоді як у Ломаченка цей відсоток – близько 75). Наскільки це підвищує шанси на короткий бій?

‒ Мені важко розгадати задуми тренерського штабу Ломаченка. Багато в цьому бою буде залежати від суперника, від його можливих помилок. Якщо Коммі відразу ж кинеться вперед, це одна історія. Якщо ж ганець спробує обережно ввійти в бій, це інша історія. Тактична грамотність Василя дозволить йому мати варіанти і на один варіант бою, і на інший. А от Коммі в якийсь момент вимушений буде йти з відкритим забралом. Головне – в цей момент не «губити» суперника.

‒ Що запропонує Коммі Ломаченку?

‒ Цілком імовірно, що, як і Лопес, він постарається пресингувати та тиснути, нагнітаючи напругу. Це сковує більш технічного суперника, заважає йому готувати серії ударів і змушує опускатися до швидкого обміну, до бійки, а не боксу. Втім, і в цьому буде своя небезпека, тому що Річард у такому бою буде ставити на влучний, сильний удар, тоді як протихід залишатиме контратакуючі перспективи. Втім, при всій спокусі саме такого способу протистояння Ломаченку, я думаю, що Коммі буде стримувати спогад про поразку від Лопеса вже в другому раунді. Можливо, навпаки, він сподіватиметься на фізичну силу та свіжість в ендшпілі.

‒ На кону у поєдинку стоїть Інтерконтинентальний пояс WBO. Чи все-таки – щось більше?

‒ Безперечно більше. Ви знаєте, що BoxRec у своєму рейтингу вже визначає першим Ломаченка. The Ring ставить його другим. Пояси у цій ваговій категорії належать Камбососу та Хейні. Треба обов’язково йти переможним шляхом, щоб рано чи пізно знову наблизитися до об’єднання всіх титулів. Це прекрасна нагода підвищити себе в усіх рейтингах – її треба використовувати.

‒ На «битві поглядів» обидва боксери були дуже, так би мовити, політкоректними…

‒ «Треш-ток» ‒ це забава для посередніх боксерів, для невпевнених у собі. Ломаченко ніколи цим не займався, його думки зайняті іншим. Коммі ж проявив повагу до суперника, і це викликає повагу до нього.

‒ За боєм будуть дуже пильно стежити Камбосос і Хейні – власники чемпіонських поясів…

‒ Це головоломка для них. У будь-якому випадку, не можна виключати, що ці хлопці спробують організувати об’єднавчий бій. Але те, що Ломаченко до них дістанеться – в цьому можна бути впевненим.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.