З 13 по 16 квітня в столиці Фінляндії – Гельсінкі пройшов 41-й міжнародний турнір з боксу GeeBee, де жіноча збірна України посіла перше загальнокомандне місце серед 15-ти країн-учасників

З 13 по 16 квітня в столиці Фінляндії – Гельсінкі пройшов 41-й міжнародний турнір з боксу GeeBee, де жіноча збірна України посіла перше загальнокомандне місце серед 15-ти країн-учасників

Цього року, турнір GeeBee набув особливої популярності через бойкот провідними країнами в аматорському боксі жіночого та чоловічого чемпіонатів світу під егідою IBA, головною причиною став допуск до змагань спортсменів з країн-агресорів. Зареєструвались на турнір наступні країни: Україна, Фінляндія (господар), Швеція, Норвегія, Данія, Естонія, Литва, Англія, Шотландія, Уельс, Канада, Бахрейн, Німеччина, США та Ізраїль.

Жіноча збірна України проводила спільний збір у Фінляндії разом із фінськими, естонськими та литовськими спортсменами, представники місцевих ЗМІ брали у наших боксерок коментарі з приводу тренувань в умовах військового стану та виступів разом зі спортменамии з країн-агресорів на міжнародних змаганнях.

“Я тренуюсь у підвалі свого рідного міста, тому що це безпечне місце для тренувань. Тренувальні табори в Україні організовуються у горах, там менше стрілянини.

На боксерському ринзі, я завжди орієнтуюсь на суперника, але вважаю не припустимим змагатися з представниками країн, які вторглися на мою батьківщину, принесли війну, страждання та смерть, як спортсмен, а не як людина
“, – розповідає чемпіонка Європи 2022 року Анастасія Ковальчук.

Фото: Ярі Кярккяйнен/Yle

Також, висловилась і бронзова чемпіонка світу 2014 року Анастасія Черноколенко:

Я зосереджуюсь на своїй роботі, але мої думки про моїх друзів, які захищають нашу країну на фронті від ворога. Я намагаюся робити все можливе, щоб мої друзі на фронті були щасливими і вірили, що життя в Україні буде нормальним.

На турнірі GeeBee жіночу збірну України з боксу представляли Юлія Дем‘яненко (48кг), Тетяна Коб (50кг), Ярослава Маринчук (50кг), Світлана Уманська (52кг), Анастасія Ковальчук (54кг), Маріанна Басанець (57кг), Анна Охрей (60кг), Марія Бова (63кг), Анна Лисенко (66кг) та Анастасія Черноколенко (75кг).

В перший змагальний день виступали 4 українки: Анастасія Ковальчук, Анна Охрей та Анастасія Черноколенко здобули перемоги, Анна Лисенко, на жаль, не змогла пройти далі.

14 квітня на турнірі провели бої 5 представниць збірної України з боксу: Тетяна Коб, Маріанна Басанець, Марія Бова та Анастасія Черноколенко здобули перемоги та пройшли далі. Капітан команди – Ярослава Маринчук, на жаль, поступилась свої суперниці.

До фіналу змагань пройшло відразу 7 українських спортсменок: Юлія Дем’яненко, Тетяна Коб, Світлана Уманська, Анастасія Ковальчук, Маріанна Басанець, Марія Бова та Анастасія Черноколенко.

Свої фінальні поєдинки Юлія Дем’яненко та Марія Бова провели 15 квітня. Марія Бова здобула “золоту” нагороду, а Юлія Дем’яненко стала “срібною” призеркою престижного турніру у Фінляндії.

16 квітня проходили решта фінальних поєдинків, де “золото” змагань завоювали – Тетяна Коб у ваговій категорії 50кг та Світлана Уманська у вазі 52кг.

“Срібні” нагороди завоювали – Анастасія Ковальчук у вазі 54кг, Маріанна Басанець у ваговій категорії 57кг та Анастасія Черноколенко у ваговій категорії 75кг.

Таким чином жіноча збірна України з боксу посіла перше загальнокомандне місце завоювавши: 3 “золота”, 4 “срібла” та 1 “бронзу”, а Тетяну Коб було визнано кращою спортсменкою турніру.

Жіноча збірна України з боксу

Троє “золотих” медалісток прокоментували свої виступи, зокрема Тетяна Коб поділилась емоціями від перемоги на турнірі GeeBee сказавши:

Найважчим був перший бій, адже на нього дуже важко налаштовуватися. Потім, коли він проходить, ти впевненіше себе почуваєш. Виграла перший бій у англійської спортсменки, виграла другий бій в представниці США, то мусила і третій бій вигравати. Третій бій міг би бути найважчим, якби я не знала цю суперницю.

Марія Бова прокоментувала наступним чином:

Ми багато стояли в спарингах під час тижневої підготовки вже на зборі у Фінляндії – це дуже допомогло під час турніру бути в змагальному тонусі. На чемпіонатах світу та Європи зазвичай доводиться боксувати по 4-5 поєдинків тому, два поєдинки на турнірі не вибили з колії, були сили як мінімум ще на один поєдинок. Я рада, що змогла здобути «золото» на такому потужному турнірі.

Світлана Уманська провела всьоголиш один бій, дуже переймалась та відчувала тиск, та все ж, змогла зібратись:

У мене був лише один бій, фінальний. Я дуже добре відновилася, набралася сил. Але було дуже важко емоційно тому що дівчатка провели по 2-3 бої до фіналу. Я відчувала велику відповідальність, треба було правильно і добре налаштуватися, щоб не допустити помилок. Сам бій пройшов швидко, емоційно. Я дуже вдячна всім теренерам, Богу і нашим воїнам за те, що ми – спортсмени, маємо можливість їздити, виступати, доводити що Україна дуже сильна.

Світлана Уманська

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.