Валентин Ост’янов: «Україна на сьогоднішній день в числі найкращих боксерських держав»

Валентин Ост’янов: «Україна на сьогоднішній день в числі найкращих боксерських держав»

Нещодавно в Італії пройшло чергове засідання тренерської комісії Міжнародної боксерської Асоціації, на якому Федерацію боксу України представляв відомий українських фахівець – Валентин Ост’янов.

Валентин Наумович Ост’янов є одним з провідних українських спеціалістів в області наукової роботи. За його тренувальними програмами працювали цілі покоління українських збірних. Результати українського боксу за останні роки – яскраве тому підтвердження, що симбіоз тренерської та наукової роботи працює в нашій збірній на найвищому рівні.

Отож, в спілкуванні з прес-службою ФБУ Валентин Наумович розповів про останнє засідання тренерської комісії та ряд нововведень, який очікує на олімпійський бокс найближчим часом. 

– Де і як проходило засідання тренерської комісії? Представники яких країн працювали з вами?
– Зібралися ми в Італії. Засідання тренерської Комісії AIBA вийшло представницьким. Загалом участь приймали 12 чоловік з 15-ти, тобто зібралися практично всі. Розглянули широкий перелік питань із теорії та практики боксу.

– Що вдалося цікавого обговорити в рамках засідання?  
– Загалом, ми постійно спілкуємося один з одним і не лише в рамках засідань. Я член комісії Міжнародної боксерської Асоціації з 2002 року. Всі один одного давно знаємо, хоча склад комісії іноді змінюється. Зараз ми обговорювали питання пов’язані безпосередньо з боксом. Все було цікаво. Найближчим часом усі комісії AIBA повинні зустрітися напередодні головного позачергового засідання Конгресу AIBA.

Приємно відмітити те, що саме наша комісія розбирала нову тренерську програму AIBA, якій ми присвятили більшість часу. Окрім того обговорювали й відкриття Академії боксу в Європі. Планується, що вона буде розміщена в Італії, місті Асізі.

Варто також відмітити, що зараз приймається нова програма навчання – система підвищення кваліфікації тренерів. Хочу зауважити, що кожна програма повинна бути підкріплена посібниками, а у AIBA їх, як таких, наразі немає. Якісь є, але вони, так би мовити, не відповідають нормам сьогоднішнього дня. Тому, зараз активно розробляємо нові методики, які відповідатимуть сьогоднішнім реаліям боксу та допоможуть у реалізації даної програми. 

– Розкажіть, які сьогодні кроки робляться в Європі для вдосконалення методики боксу? Відстаємо ми від Америки і Куби в підготовці спортсменів?
– Ми не відстаємо, це я можу сказати з повною впевненістю. Можна відповісти на просте запитання – які боксери сьогодні найбільш успішні на професійному ринзі? Кубинці? Ні! Мексиканці? Так! Американці? Так! Українці? Так! А не казахи або узбеки. Проте, також варто сказати, що саме ці збірні зараз є лідерами в олімпійському боксі. 

Нещодавно в Харкові пройшла матчева зустріч за участю України, Казахстану, Узбекистану і Туркменістану. Саме на цих змаганнях наша збірна показала досить хороший та конкурентний бокс в поєдинках з найкращими боксерами світу. Ми перемогли і казахів, і узбеків. Загалом хочу відмітити також те, що цей формат, «стінка на стінку», потрібен для того, щоб молоді боксери повірили в себе в боях з гідними опонентами. Користуючись можливістю хотів би висловити слова подяки першому віце-президенту ФБУ Дмитру Шенцеву за організацію такого важливого міжнародного старту для збірної України. 

Всі слова, які звикли чути наші боксери, мовляв «Ти – хороший боксер», «Ти – красень!», «У тебе все добре» – це тільки слова, а потрібні конкретні дії та результат. У порівнянні з 2012 роком у нас зараз напрочуд молода команда. Шість років тому ми посіли перше загальнокомандне місце у медальному заліку боксерського турніру Олімпійських ігор, а відтепер повинні починати все з самого початку. Тому, ми і намагаємося не словом, а в поєдинках з найсильнішими командами давати нашим боксерам відчути віру у себе та свою міць. Благо, Федерація боксу України сьогодні робить усе необхідне для якісної підготовки наших збірних.  Тому і ми віддаємо усіх себе роботі. Переконаний, що результат на Олімпіаді у Токіо ми зможемо показати гідний.

– Гучні слова про  «Зміну поколінь» в українському боксі можна пояснити якось логічно або це дійсно випадковість? Тобто, це суто результат, а саме про покоління судити так комплексно ми не маємо права?
– Тут справа ось у чому. Виступ на Олімпійських іграх 2012 року не був випадковістю – збірна поступально йшла до такого результату. У 2011 році на чемпіонаті світу ми всіх просто «порвали». До цього у нас теж було багато призерів. Адже працювала чітко система підготовки. Логічно, що вся команда, яка виступала в Лондоні, вже у 2013 підписала професійні контракти і ми були змушені починати все з чистого листа. Варто також відмітити, що для досягнення результату зразка 2012 року ми працювали зі збірною протягом двох олімпійських циклів, а це 8 років.

Зараз прийшов новий склад, і поки все складається непогано. Виграли в минулому році командний чемпіонат Європи, на чемпіонаті світу у нас теж могло бути, як мінімум, три медалі, але вийшла одна – золота. Проте, зі своєї сторони можу запевнити, що робота збірної йде правильним шляхом і результат прийде.

– Я чув, що Ви займаєтеся підготовкою комплексної програми роботи збірної України. Розкажіть, на якій стадії робота, і якими бачите основні напрямки та завдання?
– Ми тільки починаємо робити все це комплексно, системно. Наприклад, мене обрали головою тренерської комісії Федерації боксу України. Для її якісної роботи я маю бути в курсі справ кожної з збірних. Проте, у нас вісім команд у різних вікових групах. Для аналізу їх роботи я маю бути в курсі усіх справ. Над цим я планую активно працювати, звичайно при підтримці ФБУ, та вибудовувати системну роботу усіх без виключення збірних. Переконаний, що нам це вдасться, по іншому бути не може.

Перший крок – нам потрібно зібратися комісією і централізовано вивчити всі робочі програми на поточний рік. Щоб тренер не просто щось задумав і сам собі підписав, а щоб ці програми проходили експертну комісію тренерської ради. Кожен повинен знати, чим займається тренер в збірній. Це як наукова робота. Сподіваюся, що в цьому році ми завершимо процес, і у нас буде чітко налагоджена система. Команда боксує до тих пір, поки у неї є система підготовки резерву. Це головна проблема, яку треба вирішити. Зараз «ниточка» трошки обірвалася, але ми її залатаємо.

Зазначу, що в минулому році ми провели семінар Всеукраїнський семінар тренерів, по завершенню якого вручили сертифікати ФБУ національної тренерської категорії. В свою чергу дані семінари дозволять нашим тренерам здавати іспити на тренерську зірку AIBA. В цьому році мене запрошували в Миколаїв, Херсон і Харків. Також на все не вистачає часу, тому що в минулому році я провів зі збірною України 232 дня, і в цьому вже 80-90 днів. Але, не дивлячись навіть на це тримаємо все під контролем і постараємося вирішити існуючі проблеми до кінця року.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.