Олег Малованюк: «Вийшли з хлопцями на найвищий рівень»

Олег Малованюк: «Вийшли з хлопцями на найвищий рівень»

Від 6 по 18 жовтня в столиці Аргентини – Буенос-Айресі пройдуть III Літні Юнацькі Олімпійські ігри. 55 олімпійців у 22 видах спорту представлять Україну на престижних міжнародних змаганнях. А як справи у нашому виді? Розпитуємо старшого тренера молодіжної збірної України з боксу Олега Малованюка.

– Олег Никодимович, кого вітчизняний бокс делегував на змагання в Буенос-Айрес?

– Від України до Аргентини відправляються Максим Галінічев з Сумської області та Тарас Бондарчук, який зараз представляє спортивний інтернат Броварів. Два боксери та я, тренер – ось і вся делегація.

– Як проходив відбір до молодіжної Олімпіади?

– Був ліцензійний чемпіонат Європи: перші місця отримували перепустки на молодіжні Олімпійські ігри, причому від однієї країни повинно бути не більше трьох спортсменів, другі-сьомі місця – потрапляли на чемпіонат світу. До слова, на чемпіонат світу ми завоювали вісім ліцензій, правда один хлопець, а саме Олександр Трутнєв з Херсону, не поїхав – на заключному зборі він отримав перелом ноги та порвав зв’язки. Загалом ж на юнацькі Олімпійські ігри завоювали дві ліцензії.

– Кілька слів про хлопців, які їдуть до Аргентини?

– Тарас Бондарчук в мене з 2013 року. Двічі він був чемпіоном Європи серед школярів, потім боксував по юніорах, де став бронзовим призером чемпіонату світу та срібним призером чемпіонату Європи – в 2017 році у Туреччині. У нинішньому році він, на мою думку, вигравав фінальний бій чемпіонату Європи, але перемогу через спірне суддівство йому не дали. Проте, завдяки сумісним та злагодженим діям Національного Олімпійського комітету та Федерації боксу України ліцензія для Тараса на Олімпіаду все ж таки вдалося відстояти. Так що, умовно він – і чемпіон Європи 2018 року. Максим Галінічев в нашій команді з 2014 року, він також починав з юніорів, став дворазовим чемпіоном Європи серед молоді: в 2017 році в Анталії, в 2018 – в Розето-дельї-Абруцці.

– Як проходив цикл підготовки до Олімпійських ігор?

– Етапи підготовки стартували з лютого. Пройшов чемпіонат України, де ми відібрали перших номерів, які їхали на чемпіонат Європи. Якщо раніше один склад я віз на чемпіонат Європи, а в інші терміни – на чемпіонат світу інший склад, то зараз чемпіонат Європи був ліцензійним на Олімпійські ігри. Перед чемпіонатом Європи провели збір з ОФП у Чернівецької області, далі був збір у Конча-Заспі. Після цього в нас були збори в Мигово – в горах. На збори приїхало багато боксерів з інших держав – ми проводи матчеві зустрічі. У Вірменії та Грузії був повний склад: десять боксерів та два тренери. Вісім боксерів привезла і Молдова, яка відібралась на чемпіонат світу, два боксери були з Німеччині. Потім повними складами приїхали Польща та Румунія. Всі хлопці відпрацювали дуже непогано. Зараз в нас основний етап – є і чемпіонат світу, і чемпіонат Європи, але Олімпійські ігри раз на чотири роки. Вийшли на самий високий рівень: тепер головне – щоб хлопці нормально відбоксували в Аргентині. Зі своєї сторони можу впевнено сказати, що хлопці дадуть гідний бій на Олімпіаді.

– Чи все йшло за планом при підготовці?

– Так, все було дуже добре. Чудово, що вдалося провести матчеві зустрічі: ось зараз к нам приїхав Алжир, попрацювали в парах з ними. У алжирців три ліцензії серед хлопців, одна – у дівчат. Хоча треба сказати, що чемпіонат Африки та чемпіонат Європи – це як земля та небо, там кваліфікуватися легше. А взагалі, на міжнародних змаганнях до мене часто підходять та кажуть: «Є три школи боксу: кубинська, російська, та українська. Їхати на Кубу дорого, а Україна – супер!». Тому в нас на зборах завжди багато збірних з інших держав.

– Що скажете по найближчим планам в підготовці?

– Зараз в нас заключні збори, де ми удосконалюємо тактичну та технічну майстерність. 29 вересня збірній України організовані проводи в Аргентину та вночі з 2 на 3 жовтня ми вилітаємо в Буенос-Айрес. 6 жовтня – відкриття Олімпіади, програма з боксу починається аж 14 жовтня, а 20 числа ми повертаємось до України.

– Чи знайомі із спортсменами з інших видів спорту, які в складі збірної України також будуть змагатися в Аргентині?

– Я сам – чернівецький, тренер лучників також з Чернівців. Є знайомі і серед борців. Всі ми – одна велика спортивна родина.

– Коли буде відомо про сітку турніру та суперників?

– Тільки вже на місці. По приїзду буде зважування – без цього ніякого жеребу не буде. Загалом розклад наступний: день приїзду – розміщення; другий день – конгрес та нарада, де знайомлять зі всією програмою; далі – зважування так жереб.

– Чи бували раніше в Аргентині на турнірах?

– Ні, в Аргентині не був. В нас фактично лише чемпіонати Європи та світу. Ось останній чемпіонат світу був у Будапешті, 2016 року – в Санкт-Петербурзі. Тобто більше в європейській частині світу.

– Завдання української збірної на молодіжних Олімпійських іграх?

– Знаєте, як кажуть: людина припускає, а Господь Бог вирішує. Або, чим похвалишся – то і втратиш. У мене завжди запитують прогноз, а я відповідаю – по факту. До того ж, в боксі дуже суб’єктивне суддівство, про що всім відомо та з чим ми й самі вже стикалися, як я вже казав. Якщо в футболі гол забили, то це ніхто не може відмінити, його не зарахують лише якщо був офсайд або порушення, то в боксі з суддівством буває всяке. Тому казати щось наперед важко. Будемо сподіватися на краще, а там вже як підфартить.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.