Слово президента: Франко Фальчінеллі – про поточну ситуацію в боксі

Слово президента: Франко Фальчінеллі – про поточну ситуацію в боксі

На адресу ФБУ надійшов лист від Європейської конфедерації боксу, де президент EUBC Франко Фальчінеллі розповів про вплив коронавірусної пандемії на календар боксу та проміжні підсумки турнірів, які довелося скасувати через Covid-19.

Як зазначив президент EUBC, всесвітній масштаб карантинних заходів і швидкість розповсюдження хвороби призвів до відміни спортивних заходів по всьому світу. Зокрема, це стосувалося й боксу. Так, Європейська комісія перенесла дату Надзвичайного конгресу, призначеного на 20 березня в угорській столиці – Будапешті саме через ризик поширення Covid-19 по всьому світу. Континентальний форум AIBA, який мав відбутися в італійському місті Ассізі 29 лютого, було вчасно скасовано та перенесено на майбутнє.

Кваліфікаційний європейський олімпійський турнір, призначений на 13 – 24 березня в Лондоні, був найзначнішою європейською подією боксу за місяць. Однак дати його проведення, зрозуміло, викликали занепокоєння у всій боксерській спільноті Європи через розповсюдження Covid-19 по всьому світу та, зокрема, на нашому континенті. Уряд Аргентини вже ввів на той час свої захисні заходи, які перешкодили проведенню кваліфікаційного турніру Америки в Буенос-Айресі. Тим не менш, робоча група МОК боксу прийняла рішення продовжити турнір у Лондоні. Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон висловив великий оптимізм щодо поширення Covid-19 у Лондоні, і робоча група з олімпійського боксу МОКу не зверталася до думки Національних федерацій, які готували спортсменів.

На жаль, розвиток подій не дозволив завершити турнір. Внаслідок ускладнень, пов’язаних із Covid-19, змагання було припинено лише через три дні після відкриття. Я хотів би привітати 16 європейських боксерів, яким вдалося заробити квотні місця на Олімпійських іграх у Токіо-2020 до припинення Європейського кваліфікаційного турніру в Лондоні:

52 кг            

Беннама Біллал (Франція)    

Алахвердові Сахіл (Грузія)    

Ірвін Брендан (Ірландія)       

Ескобар Габріель (Іспанія)    

Яфай Галал (Великобританія)             

Согомонян Корюн (Вірменія)             

Гірляну Космін-Петре (Румунія)        

Чіфтчі Батухан (Туреччина)   

57 кг

Буценко Микола (Україна)

МакГрейл Пітер (Великобританія)

Галош Роланд (Угорщина)

Кістогурі Самуель (Франція)

Алієв Тайфур (Азербайджан)

Квілес Бротонс Хосе (Іспанія)

Батиргазієв Альберт (Росія)

Шадалов Хамсат (Німеччина)

Перерва лондонського кваліфікаційного турніру, яка не передбачена правилами AIBA, дала Спеціальній групі МОК повноваження визначати, як за формою, так і по суті, правила такої відстрочки.

Після короткого періоду невизначеності щодо Олімпіади в Токіо 2020 року боксерське товариство щиро привітало рішення прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе та президента МОК Томаса Баха не скасовувати, а перенести Олімпійські ігри в Токіо з 2020 на літо 2021 року.

Ми повністю підтримуємо рішення про надання Олімпійських квот Токіо-2020 боксерам, які вже пройшли кваліфікацію в Лондоні. У той же час, очевидно, що психофізичні умови боксерів зміняться до того, як ця подія розпочнеться. Багато результатів будуть відрізнятися від тих, які вони могли б бути, якби турнір продовжився.

Окремо треба відзначити, що результати суддів, що працювали на матчах, і тих, хто був обраний робочою групою з олімпійського боксу МОКу, дали аналогічні результати із тими, що записані у всіх змаганнях під керівництвом AIBA. Тому етичний аспект результатів був узгоджений з моменту заснування AIBA.

Після великих скандалів, які відбулися в Лос-Анджелесі 1984, Сеулі 1988, Барселоні 1992, Афінах 2004, Ріо-2016, МОК не відсторонив AIBA, але вимагав прийняття технічних та організаційних заходів, як запровадження комп’ютерного балу та збільшення інвестицій у підготовку суддів. На жаль, ми інвестували недостатньо, і підтвердженням є неоднорідність результатів, часто діаметрально протилежних.

Як повідомили представники Національних федерацій, організаційні аспекти кваліфікаційного турніру в Лондоні не завжди відповідали найвищому рівню. Віце-президент EUBC та президент Федерації боксу Туреччини Еюп Гьозгек першим зазначив відсутність уваги до деяких фундаментальних технічних та організаційних аспектів. Однак найважливішою прикрістю було невиконання запобіжних заходів проти Covid-19. Захисних комплектів та масок учасникам не надавали. Соціальне дистанціювання не виконувалося в найменшій мірі, а також не було гігієнічно-санітарних приписів від організаторів. За таких обставин результат міг бути набагато гіршим, ніж 10 позитивних випадків Covid-19!

Я хотів би скористатися цією можливістю, щоб побажати повного та швидкого одужання всім боксерам та тренерам, які постраждали від Covid-19! Я сподіваюся, що після цього важкого досвіду ви повернетесь до своєї підготовки та отримаєте право виступити в Токіо.

Світовий спорт веде боротьбу з вірусом, і очевидно, що вірус не робить різниці при виборі жертв. Зараження, часто безсимптомне, досягло всесвітньо відомих чемпіонів, тренерів та менеджерів, фізиків та лікарів.

Через коронавірус передчасно покинули нас колишній Чемпіон Європи у важкій вазі Анжело Роттолі та тренер з боксу із Англії Колін Вебстер. Наші думки та молитви йдуть до їхніх родин у цей важкий час.

Також я хочу повідомити вам, що тимчасовий президент AIBA Мохамед Мустассан нещодавно скликав на “Конференц-дзвінок” усіх членів Виконавчого комітету AIBA. Основними темами, що обговорювались, були організація Конгресу AIBA у 2020 році, перегляд календарів AIBA та континентальних змагань на 2020 рік, а також обговорення олімпійських кваліфікаційних турнірів. Члени ЄК погодилися провести Конгрес AIBA не пізніше жовтня/листопада 2020 року, якщо глобальну пандемію буде подолано. Міжнародні змагання EUBC припиняються до кінця липня (виходячи з пандемічної ситуації, чемпіонат Європи буде перенесений на більш пізню дату в 2020 році або повністю скасований). Члени Європейської Комісії висловили сподівання, що відкладення Олімпійських ігор у Токіо 2020 може надати АІВА можливість відновити своє визнання МОК та повернутися до управління олімпійським кваліфікаційним шляхом, а також олімпійського турніру з боксу, як це було протягом останніх 72 років.

Світ уже в процесі адаптації до тієї ситуації, яку переживає людство. EUBC продовжить надавати пріоритет безпеці та безпеці наших боксерів, тренерів, суддів, менеджерів, промоутерів, службовців, волонтерів, щоб ми могли безперешкодно обслуговувати наш улюблений спорт та соціальну спільноту. Незважаючи на те, що масштаби впливу Covid-19 досі незрозумілі, задоволення потреб цього моменту потребуватиме терпіння, співчуття, солідарності, а також творчості. Будемо залишатися єдиними в цій боротьбі.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.