Геннадій Масленніков: «Після Європи всі думки – про чемпіонат світу»

Геннадій Масленніков: «Після Європи всі думки – про чемпіонат світу»

В рубриці «Портрет медаліста» – наша бесіда із бронзовим призером чемпіонату Європи серед молоді Геннадієм Масленніковим.

Серед наших 15 медалістів молодіжної континентальної першості є боксери з різних міст України, в тому числі – й Вінниці. Геннадій Масленніков здобув бронзову медаль у категорії 60 кг. Про враження від чемпіонату Європи, конкуренцію у своїй ваговій категорії та подальші плани він розповів у інтерв’ю прес-службі Федерації боксу України. А ми постаралися описати «портрет медаліста» – розповісти про одного з найперспективніших боксерів країни.

– Вітаємо зі здобуттям звання бронзового медаліста чемпіонату Європи серед молоді! Які враження залишилися від турніру?

– Тільки позитивні. Вважаю, молодіжна збірна України на чемпіонаті Європи виступила дуже добре, підтвердивши, що наша школа боксу – найвищого рівня. У нас у збірній чудова атмосфера. Було приємно взяти участь у цьому турнірі й перебувати в такому колективі. Ми всі тримали кулаки один за одного, у нас була атмосфера взаємопідтримки та взаємовиручки. Звідси, напевно, й хороший результат.

– Чемпіонат Європи серед молоді – один із небагатьох великих міжнародних турнірів, який вдалося все ж провести цього непростого року…

– Так, пандемія дуже позначилася на спорті. Багато змагань, багато значних боїв зірвалося. Знову ж таки, була карантинна пауза, під час якої у боксерів не було можливості працювати в звичному режимі, доводилося підтримувати форму самостійно. Тут хочеться висловити подяку нашим тренерам – як у збірній, так і індивідуальним, які працюють з кожним боксером окремо. Якби вони нам не склали таку грамотну програму підготовки, було б важко з честю вийти з цієї ситуації.

А щодо чемпіонату Європи, то Чорногорія гарно його організувала. Було дотримання необхідних правил, організатори уважно стежили за здоров’ям учасників і гостей турніру. Думаю, бокс якраз показав усьому світу, що проведення на гідному рівні масових змагань можливе! До того ж, мені сама країна дуже сподобалася. Будва – гарне місто. Природа дуже мальовнича. Нам допомагало те, що можна було вийти, подихати чистим повітрям, пройтися вздовж морського берега. Адріатичне море дуже красиве! Тож рішення провести змагання саме в такому місці цілком правильне.

– А як складався чемпіонат Європи для вас? Готувалися до змагань ретельно, вивчали кожного суперника в цілому, чи йшли від жереба до жереба?

– Звичайно, вже мали певну інформацію до старту змагань, але зосередилися, передусім, на власній підготовці. Тренери нам заклали чудовий фундамент готовності. Тому досить спокійно сприймали, хто там випав, який жереб. Головне було – показати власні уміння, думати про реалізацію своїх планів.

– Вам відразу ж випало боксувати з представником країни-господарки турніру. Не було думок про, скажімо так, «домашнє суддівство»?

– Я виграв спільним суддівським рішенням – 5:0. Хороший був бій, багато що виходило. Але, вважаю, що й у півфінальному бою з болгарином не поступався. От там якраз все було не так однозначно, але перемогу присудили супернику. В підсумку він же й виграв золоті медалі в нашій ваговій категорії. Ну нічого, на чемпіонаті світу ще, можливо, зустрінемося…

– Всіма думками вже на світовій першості?

– Безперечно. Ми побачили загальний європейський рівень учасників, і, як показав загальнокомандний результат, Україна виглядає дуже гідно. Після чемпіонату Європи мої тренери визначили мені тиждень відпочинку, а далі вже піде звична робота. Думаю, наш старший тренер чоловічої молодіжної збірної України Олег Кудінов дасть нам і серйозний розбір, і серйозні навантаження. Скоро почнемо планомірно готуватися до чемпіонату світу. У нас дуже конкурентна вагова категорія, тож до провідних європейців додадуться боксери з інших континентів. А там, вважаю, буде ще складніше і ще цікавіше – і це дуже добре. Для того, щоб досягти в боксі майстерності, треба так і рухатися – крок за кроком.

– А як ви прийшли у бокс, де почали займатися?

– У нас у Вінниці. Мене взагалі на бокс привів тато. Він хоче, щоб я міг за себе постояти, виховав у собі спортивний характер. Дуже вдячний моїм тренерам, які мені допомагають реалізувати себе в боксі. Це відомі у Вінниці та всій Україні спеціалісти – Роман Валерійович Вакалюк і Дмитро Вікторович Терещук.

– Яких ще досягали успіхів, окрім здобуття бронзової медалі молодіжного Євро?

– Вже тричі виграв чемпіонат України серед однолітків. А в 2018 році на всесвітній Гімназіаді, яку приймало Марокко, я здобув срібну медаль. Тепер от континентальна першість. Рухаємося крок за кроком.

– Чого хотілося б досягти в боксі?

– Думаю, тут все просто. Кожен, хто боксує, хоче досягти вершини. Це – спорт максималістів. Я найбільше мрію виконати норматив заслуженого майстра спорту та гідно представити Україну на Олімпійських іграх.

– Ваш ідеал у боксі?

– Василь Ломаченко. Я намагаюся, як і він, будувати свій стиль на технічному оснащенні, на вмінні в будь-якому випадку контролювати бій і вміти битися з будь-якими суперниками.

– У Вінниці, безперечно, вже чекають свого героя. Куди відправитесь у першу чергу?

– В свій університет. У свої вузи. Тому що я одночасно навчаюся в двох вищих навчальних закладах – це Вінницький торговельно-економічний інститут і Вінницький державний педагогічний університет ім. Михайла Коцюбинського за спеціальностями «менеджмент» і «фізичне виховання». Саме в мої вузи, передусім, відвезу показати свою медаль. Радий, що вдалося її здобути, але життя спортсмена таке, що вже треба психологічно готуватися до наступного випробування.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.