Срібний призер молодіжного чемпіонату Європи Роман Літвінов: «Збірна України була дуже добре підготовлена»

Срібний призер молодіжного чемпіонату Європи Роман Літвінов: «Збірна України була дуже добре підготовлена»

У рубриці «Портрет призера» – бесіда з напрочуд перспективним боксером із Покровська Донецької області, який увійшов до когорти наших медалістів на чемпіонаті Європи серед молоді, – Романом Літвіновим.

2020 рік виявився дуже насиченим для нашого співбесідника, як і для всіх боксерів молодіжної збірної України. 17-річний Роман Літвінов захистив свій титул чемпіона України серед однолітків, а потім виступив на чемпіонаті Європи серед молоді, де завоював звання срібного призера. При цьому Літвінов не зупиняється на досягнутому й постійно прогресує. Зараз всі думки віце-чемпіона Європи – вже про наступний чемпіонат світу, де він представлятиме Україну знову з максимальними завданнями. Роман розповів прес-службі Федерації боксу України про виступ на чемпіонаті Європи, хоча почали ми бесіду не зі спорту, а з відпочинку.

– Самі розумієте – графік у нас щільний. Зараз нам надали час, щоб прийти до тями після чемпіонату Європи, але вже невдовзі робота продовжиться. Далі будуть збори, планомірна підготовка до наступних змагань, розповідає Роман Літвінов. – Своїм виступом збірна України на чемпіонаті Європи показала, що ми всі рухаємося в правильному напрямку, адже це втілення всього того, над чим ми працювали, готуючись до змагань.

– Зараз, коли вже пройшло трохи часу, які ваші враження від континентальної першості?

– Ну що сказати – це чемпіонат Європи. Організація змагань була на хорошому рівні, все сподобалося. Збірна у нас була дуже добре підготовлена, і хлопці підібралися дуже сильні, незалежно від вагової категорії. Звідси – результат. Навіть більше хочу сказати: на краще заслужили всі хлопці.

– Наприклад?

– Дуже сильно здивував наш важковаговик Василь Ткачук: хлопець показав дуже впевнений і красивий бокс, там був сильний бій. Та й взагалі в мене хороші враження від виступу наших, всі показали себе з хорошої сторони, а в тих, у кого щось трішки не вийшло, попрацюють і надалі досягнуть свого.

– А як щодо вас?

– У мене було три поєдинки: боксував з вірменином, іспанцем та болгарином. Всі бої були досить напружені, але найскладнішим був болгарин – оскільки це був найбільш відповідальний поєдинок, фінал, і він тиснув морально. Та й хлопець був непоганий – у минулому році він завоював першість Європи серед юнаків, тож тут потрібно було готуватися до всього. Що сказати? Так, фінал програв, але це важливий досвід для мене. Надалі буду намагатися прогресувати, щоб на чемпіонаті світу вже стати першим.

– Куди, передусім, повезли завойовану медаль із благородного металу?

– Показав уже всім близьким і рідним, вони мене щиро вітали. Дуже вдячний за підтримку і інтерес до мене.

– А як починався для вас бокс?

– Ну, починав я боксувати у вісім років. Спочатку все було важко, а потім пішло по висхідній і я почав набирати оберти. Мій перший тренер – Батир Акбарович Карімов. Я й зараз займаюся під його керівництвом. Планку тренувань ми з ним ніколи не знижуємо, а тільки підвищуємо.

– Хто ваш зразок у боксі?

– Хочу сказати, що у мене старший брат Іван займався боксом у того ж тренера і теж був непоганим боксером – став другим на чемпіонаті Європи серед школярів, також посів п’яте місце на чемпіонаті Європи серед юніорів. Завдяки тому, що я побачив у його виконанні, мені захотілося теж займатися боксом.

А боксу взагалі мені дуже подобається Василь Ломаченко – стежачи за його виступами, я перебудувався з правої стійки в ліву. Хочу побажати йому скоріше відновитися й взяти реванш у Лопеса, йому належить по праву першість у своїй ваговій категорії.

– А до чого прагнете ви особисто в боксі?

– Зараз у мене завдання стоїть – виграти чемпіонат світу. Робитимемо все можливе. Я вже вісім разів вигравав всеукраїнські змагання в своїй категорії серед однолітків, ставав переможцем всесвітньої Гімназіади Марракеш-2018. Двічі був призером чемпіонату Європи серед однолітків. Наступний крок на цьому шляху – всесвітні змагання. До них треба рухатися крок за кроком.

– Чим ще займаєтеся у житті?

– Вчуся на міжнародного юриста. Маю інтерес і до футболу цей вид спорту теж дуже подобається. Загалом, я дуже люблю спорт. Бокс – це спосіб життя, ціла культура та особливий вид діяльності. Я радий, що виходить вдосконалювати свою майстерність і з нетерпінням очікую нових змагань, щоб покращити результати.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.