Володимир Сосуновський: «Запорізька міська федерація боксу згуртувала чудовий колектив ентузіастів»

Володимир Сосуновський: «Запорізька міська федерація боксу згуртувала чудовий колектив ентузіастів»

Бокс у Запоріжжі та області має давні традиції. Звідси вийшли відомі бійці – від братів Сидоренків та Сергія Городнічова до Віталія Міхєєнка та Дмитра Замотаєва. Звідси – особлива активність місцевого боксерського життя. Тут проводять низку представницьких турнірів, приймають всеукраїнські змагання, впроваджують інші починання. Є у Запоріжжі і своя власна «оаза» боксу. Втім, про все – по порядку.

Про 2021 рік для місцевого спорту та подальші плани нам розповідає президент Запорізької міської федерації боксу Володимир Сосуновський.

– Володимире Сергійовичу, як розпочинається 2021 рік для запорізького боксу?

– Найголовніше, що ми організовано вийшли з локдауну. Від 24 січня, як і передбачено урядовими постановами, почався вихід із жорстких карантинних обмежень. Наразі вже працюють наші тренери з боксу, проходять заняття. А на час локдауну спортсмени займалися за запропонованими тренерськими штабами індивідуальними програмами. Загалом, у 2021 році у нас очікується проведення низки турнірів безпосередньо в Запоріжжі, а також, ясна річ, наші боксери будуть брати участь у всеукраїнських і міжнародних змаганнях.

– Низка важливих турнірів відбувається у Запоріжжі вже у поточному місяці…

– 4-7 лютого у нас пройшов турнір пам’яті заслужених тренерів України Віктора Кириленка та Леоніда Тарасенка. Місцем проведення став спортклуб «Олексіївський», колишній спортзал «Дніпроспецсталі», де Кириленко та Тарасенко тренували наших боксерів ще починаючи з 1959 року. Ці два наставники – серед тих, хто стояв біля витоків боксу Запоріжжя. До цієї когорти можемо віднести легендарного Анатолія Бондальотова, який у 1947 році познайомив наше місто з традиційним, класичним боксом, та велику спортивну династію Беладзе, представники якої багато десятиліть присвятили боксу Запоріжжя.

Меморіал Кириленка та Тарасенка є відкритим турніром, традиційно до нас приїздять і боксери інших областей (частіше – Дніпропетровської та Кіровоградської). Він став відбором перед чемпіонатом області серед юнаків 2005-2006 р.н., який відбувається у Запоріжжі 17-21 лютого.

– А загалом, скільки турнірів у календарі міської федерації?

– Сім турнірів, де ми є безпосередньо організаторами, а також низка турнірів, у проведенні яких міська федерація бере активну участь. На сьогодні наші турніри задіюють різних за віком та рівнем підготовки боксерів. Є у нас як турніри для юнаків і молоді, так і для дорослих боксерів. Є змагання для спортсменів, які хочуть пробитися у бокс вищих досягнень, так і для тих, хто займається цим видом суто для власного задоволення.

Наприклад, заслужив великий авторитет і однозначно зайняв своє місце в боксерському календарі України турнір, присвячений пам’яті Героя СРСР М.Яценка та звільненню міста Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників. Він проходить уже 45 років, боксерська родина Беладзе опікується цим турніром багато десятиліть. Вже втретє було проведено турнір пам’яті заслуженого працівника фізичної культури та спорту України, заслуженого тренера України,  Почесного громадянина м. Запоріжжя  Ю. Ю. Беладзе. У червні в Запоріжжі проходить турнір працівників органів юстиції серед дорослих. Також уже став регулярним турнір пам’яті тренера з боксу Миколи Волкова, який помер у 2010 році. Він був проведений вже вісім разів. А ще, завдяки підтримці почесного президента нашої федерації Ошана Беладзе, у Запоріжжі минулого року з успіхом проведено чемпіонат України з боксу серед юніорів, який відбувся в Дубовому гаю на базі Sunrise Park.

– Чи вистачає інфраструктури для проведення всіх цих доволі масових змагань?

– Як великий індустріальний центр, Запоріжжя зберігає багато спортивних залів, побудованих у попередні роки. А справжньою окрасою у нас є спортивно-готельний комплекс Sunrise Park, який знаходиться у центральному парку міста – мальовничій місцевості з народною назвою Дубовий гай. Ошан Беладзе, почесний президент Запорізької міської федерації боксу, створив там виняткові умови для відпочинку, оздоровлення та занять спортом. Встановлено два ринги з навісом на 700 чоловік. Там завжди збирається багато людей, бої проходять із шоу-супроводом, підсвіткою, музикою. А коли проходив чемпіонат України, всі бої транслювалися в прямому ефірі.

– Чи вдалося згуртувати навколо міської федерації всіх ентузіастів боксу?

– Від 2016 року, коли створено й зареєстровано Запорізьку міську федерацію боксу, у нас підібрався хороший колектив. Загалом, за заявами про вступ, до нас прийнято 115 активних членів федерації – це тренери, функціонери, ті хто займається боксом на місцях. Ми координуємо нашу діяльність, забезпечуємо підготовку боксерів та організацію масової роботи. Двічі на рік збираємося на урочисті зібрання – Ошан Беладзе гостинно запрошує в Sunrise Park, збираються люди боксу із Запоріжжя, приїжджають також із Мелітополя, Енергодара. Відколи федерація об’єднала боксерський актив міста, є можливість збиратися, спілкуватися, підтримувати одне одного. Тож збираються у нас і ветерани боксу, і діючі тренери та бійці.

– До слова, хто зараз найбільш яскраво представляє Запоріжжя на всеукраїнській і міжнародній арені?

– Пишаємося та вболіваємо за нашого Дмитра Замотаєва – першого номера України у ваговій категорії 52 кг. Він є медалістом Європейських ігор, чемпіонатів світу та Європи й багаторазовим чемпіоном нашої держави серед дорослих. Має досить багато юнацьких і молодіжних титулів. Зараз у складі збірної він готується до престижного турніру «Странджа», який відбувається в Болгарії. Бажаємо Дмитрові успіху в олімпійській кваліфікації, щоб він заслужив право виступити на Олімпійських іграх і гідно представити нашу країну в Токіо.

Великі надії на молодіжно-юнацькому рівні подають наші земляки Ілля Власенко, Олександр Балабін, Айдер Абдураїмов і Єгор Кирилюс. Всі вони мають хороший послужний список, зібрали медалі міжнародних змагань. Ми за них вболіваємо та сподіваємося, що Запоріжжя підготує для України ще багато боксерів високого рівня, тож розраховуємо на наших шановних тренерів та їх вихованців.

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.