Андрій Стріхарський: «Присутність Ломаченка-старшого в куті рингу прикрасить бій Усик-Джошуа»

Андрій Стріхарський: «Присутність Ломаченка-старшого в куті рингу прикрасить бій Усик-Джошуа»

25 вересня в Лондоні відбудеться один з головних боксерських боїв у 2021 році в світі. Ентоні Джошуа виставив на кон чемпіонські пояси WBA, WBO і IBF в суперважкій вазі. Олександр Усик спробує їх відвоювати в найбільш очікуваному поєдинку проти одного з найкращих важковаговиків сучасності. 

Про значення цього бою для українця, особливості його підготовки та виклики на прохання прес-служби ФБУ розповів віцепрезидент ФБУ Андрій Стріхарський.

«По бою Усик – Джошуа фахівці будуть вивчати сучасний бокс»

‒ Передусім, які ваші очікування від бою Усик – Джошуа? Що нового він скаже світу боксу?

‒ Ви знаєте, в боксі суперважка вагова категорія – це еліта. «Супертяжі» – вони як снайпери, помиляються лише раз. Кожен удар має значення, кожна помилка може стати фатальною. А коли ще й зустрічаються два боксери з дуже обмеженого числа найкращих на сьогодні в світі – очікування максимальні. Я сподіваюся, що ми побачимо еталонний бокс – інтригуючий, темповий, з абсолютно непередбачуваною розв’язкою.

Відповідаючи на другу частину вашого питання, скажу: я переконаний, що саме бої такого ґатунку переписують історію та теорію боксу. Тисячі фахівців зі всього світу на прикладі протистояння Усика та Джошуа будуть вивчати найбільш сучасні елементи бою, тактику захисту та атаки, вміння переломлювати хід поєдинку. 

‒ До речі, про перебіг бою. Чого нам чекати?

‒ Ціна кожному інсайду в боксі – один удар, одна помилка. Очевидно, що цей поєдинок також матиме малопрогнозований характер. Але є статистика, опираючись на яку можна приблизно розуміти, чого очікувати та про що думають боксери та їхні тренувальні штаби. Джошуа – яскравий нокаутер, 22 із 24 боїв виграні достроково. Усик, навпаки, п’ять з 18 боїв серед профі вигравав за підсумками суддівських рішень. Власне, з останніх п’яти поєдинків у Саші відразу три тривали повні 12 раундів, в інших двох він вигравав уже далеко після дебютного, стартового відрізку. 

‒ Про що це свідчить?

‒ З таймінгом у Саші Усика все в порядку. Разом із тренерами він прекрасно розподіляє сили та час активності, вміє вивести бій на пік, коли йому треба. Ну і в плані фізики витримує добре. 

‒ Це перевага Усика, яка спрацює і в бою проти Джошуа?

‒ Відразу скажу: цей бій буде особливим. Не лише через статус суперника – хоча Ентоні й справді буде, напевно, найбільш актуальним і титулованим серед суперників Олександра серед важковаговиків на професіональній арені. 

Джошуа – суперник із напрочуд незручною антропометрією: і вищий, і з суттєвою перевагою за розмахом рук. Із показником у 208 см розмаху та 199 см він буде мати суттєву перевагу – давно таких суперників не було в Олександра, з часів, можливо, американця Майкла Хантера (та й то він був меншим – 202, 188). І це дуже суттєва обставина, яка зумовить особливу тактику ведення бою. 

«Британські трибуни не здатні зламати Усика – хіба що, навпаки, завести»

‒ У цій бесіді ми більше приділяємо увагу Олександру Усику. Так от, у якій формі він підходить до цього бою?

‒ Ви знаєте, що з часу бою проти Чісори пройшов майже рік. За цей час команда Усика мала можливість провести планомірну підготовку та повний комплекс заходів для набуття оптимальної фізичної форми та ментальної мотивації. Не сумніваюся, що до бою Саша підходить у всеозброєнні. А от як пройде бій – по цьому будемо й судити про форму. Все буде виконано «на чистовик».

‒ Джошуа прийматиме Усика вдома. Це суттєвий фактор?

‒ Його не можна скидати з рахунку, тим більше організатори оголосили влітку про можливих 60 тисяч глядачів. У наші коронавірусні часи це неймовірна цифра та вражаюча підтримка. 

Але відразу висловлю непопулярну думку: для Джошуа вийти на ринг саме вдома набагато важливіше. За всю кар’єру Ентоні лише пару разів виїжджав з Великобританії – в США та в Саудівську Аравію, наскільки я пам’ятаю. Він залежний від підтримки фанатів і дуже добре почувається якраз на домашніх аренах. 

А от Саша Усик, на превеликий жаль для нас, українських любителів боксу, всі бої проводить в чужих країнах. Такі реалії, це не стільки від нього залежить, як від кон’юнктури  світового ринку єдиноборств. Так історично склалося, і не в ці кризові роки ламати це. У Великобританії Усик уже не раз боксував, у тому числі – проти господарів. Хлопець він міцний, стійкий духом. Я не думаю, що місцеві трибуни здатні його зламати – хіба що навпаки завести. 

‒ Що робити Саші, щоб завоювати прихильність місцевої публіки?

‒ Британці завжди в усіх видах спорту підтримують своїх. Там великі фанатські традиції, в тому, що в Джошуа буде величезна підтримка, я не сумніваюся. 

Але на трибунах цього вечора буде багато істинних любителів боксу, людей, які розбираються. От вони оцінять сміливість, яскравість ведення бою, неординарність дій. 

‒ Стадіон «Тоттенгем Хотспур» ‒ футбольна арена. Є своя специфіка при проведенні на таких об’єктах боксерських поєдинків?

‒ Практика така давно випробувана та напрацьована. Звичайно, є залежність від погодних умов (наскільки повідомлялося, стадіон «Тоттенгем Хотспур» не обладнаний зсувним дахом). Але зазвичай бокс на футбольних стадіонах проходить чудово.

‒ До чого йде Усик у надважкій вазі?

‒ Своїм розкішним дебютом серед професіоналів Саша дуже високо підняв планку очікувань. Олімпійський чемпіон, який дуже скоро став абсолютним чемпіоном світу у першій важкій вазі, а потім зі своєї волі залишив цю категорію. Врешті-решт, і серед «супертяжів» Усик досить швидко став обов’язковим претендентом WBO та боксером, з яким хочуть битися топи. Мета зрозуміла – об’єднати пояси й у «супертяжах».

‒ Бій із Джошуа може принести Усику відразу три пояси. 

‒ Навіть чотири: WBA (Супер), IBF, WBO та IBO. 

‒ Звідси питання: що робити штабу, щоб боксер підійшов до бою без зайвої метушні, з концентрацією винятково на боксі?

‒ Перше: Саша Усик – досвідчений боксер, за плечима якого бої найвищого рівня. Важливо, що він пройшов всі стадії розвитку – від аматорів до професіоналів. Хто вигравав Олімпіаду, хто змінював вагові категорії та був скрізь успішним, тому в цьому світі нічого боятися. Друге: вважаю, що перед поєдинком ми отримали ключову звістку.

‒ Яку саме?

‒ Що Анатолій Ломаченко буде в кутку українського боксера. Це виняткової ваги нюанс. «Папаченко» з Усиком пройшов величезний шлях, він чудово знає Олександра та під час бою буде тим мозковим центром, який допоможе Усику показати не 100, а 101 відсоток своїх умінь і можливостей саме тоді, коли це треба. 

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.