Українець, який здійснив фурор у Польщі: історія успіху Василя Галича

Українець, який здійснив фурор у Польщі: історія успіху Василя Галича

В Україні талановитий вихованець лубенського бійцівського клубу «Січ» Василь Галич встиг спробувати себе в різних бойових єдиноборствах, зокрема, зробив успішні перші кроки в боксі, навіть брав участь в одному з вечорів боксу, вигравши свій дебют, і ставав чемпіоном Україну з боксу серед юніорів. Кандидат у майстри спорту з боксу і кандидат в майстри спорту з кікбоксингу. Йому пророкували хороші перспективи – натомість на кілька років Василь зник із поля зору. 

Як виявилося, весь цей час здібний боєць проживає в Польщі. Він став уже досить відомим у сусідній країні, здобув свою базу вболівальників і встиг дебютувати й на місцевому профі-рингу. А на престижному турнірі з боїв на голих кулаках Gromda 6 українець зчинив справжній фурор, перегравши в фіналі Томаша Громадзького. Величезна польська аудиторія аплодувала перемозі Василя Галича! 

Про виступи в боксі, бої на кулаках і азійські єдиноборства, а також про облаштування спортивних змагань у Польщі Василь Галич розповів офіційному сайту ФБУ.

– Телефонуємо вам за зарубіжним номером. Як у вашому житті з’явилася Польща?

– Вирішив туди поїхати працювати і розвиватися в спортивному плані в 2015 році. Так все і почалося.

– В якому місті спершу опинилися?

– У Лодзі.

– Наскільки там розвинені єдиноборства, зокрема, види спорту, якими ви займалися?

– Я відразу знайшов собі місце для тренувань, а також оплачувану роботу. Тренуюся в Shark Top Team ‒ разом із такими відомими польськими бійцями, як Кароліна Ковалькевич (UFC) та Лукаш Заборовський, який пройшов велику школу в ММА. Рік тому з’явилася компанія Gromda і з того часу почало все розвиватися. 

– А що вона собою являє? Її засновники займаються суто єдиноборствами?

– Вони займаються організацією боксерських турнірів Tymex Boxing Promotion. У них добре налаштовані трансляції боїв, залучаються спонсори і рекламодавці. 

– Хто в них найбільш відомі резиденти? Можливо є ті, хто пробився в ММА безпосередньо? 

– Вони роблять основну ставку на боксерські турніри. Але загалом Польща вже має свої успіхи на всіх напрямках. В UFC у поляків багато бійців. 

– …У той час, як в України тільки кілька. А наскільки Gromda популярна й має відгук у польських вболівальників? Судячи з фотографій, ажіотаж великий.

– Зараз організація стала більш популярною, оскільки бої без рукавичок хочуть дивитися в усьому світі. Тому все розвивається. Завжди відчувається інтерес до боїв – їх дивляться, ними цікавляться вболівальники та ЗМІ.

– У нас недавно Берінчик боксував без рукавичок. Може чули? 

– Так, круто. Був хороший бій.

– У чому специфіка для бійця боксування без рукавичок? Маю на увазі не лише ударну силу, а й те, як приймаєш удари. 

– Специфіка в тому, що треба намагатися прийняти якнайменше ударів. Важливо також правильно бити, щоб не зламати руку, адже тоді не зможеш боксувати далі. Треба берегти в бою руки і голову. А також влучати в суперника.

– Дуже цікаво: при такій нібито оборонній специфіці треба завдавати удари, думаючи та остерігаючись. Але при цьому це дуже видовищний вид. Чому так?

– Колись Майк Тайсон казав: «Мій план – до першого удару. Нанести перший удар і все!» Тож коли йде бій, обмін ударами, кожен боєць іде по супернику та по тому, як розгортаються події.

– В яких єдиноборствах ви берете участь?

– На сьогоднішній день я намагаюся тренуватися в боксі, джиу-джитсу, боях на голих кулаках… Але коли готувався до Gromda, то займався тільки боксом. 

– Наскільки бокс розвинений у Польщі? Хто в цій країні найкрутіші боксери? 

– Адамек, Шпілька, Міхал Лесьняк… Так, звичайно, у них є хороші боксери, і були раніше свої чемпіони.

– Наскільки держава підтримує види спорту? Чи є відчуття, що за ці роки, поки ви знаходитесь в Польщі, щось покращилось в плані інфраструктури і боксерських залів?

– Всі намагаються підтримувати, спонсорувати спорт, щоб спортсмени тренувалися. Багато людей підтримує. Взагалі, в Польщі в плані економіки в останні років десять був суттєвий підйом, отже, спорт мав хорошу підтримку.

– Ваш дебют у боксі – це був бій з Оскаром Вєржейскі. Він завершився нічиєю. Як складався поєдинок і чи справедливим є його підсумок? 

– Поєдинок був хороший. Ми обидва боксували добре, думаю, що суддям видніше. Якщо вирішили, що нічия – то нічия. 

– Наскільки я знаю, ваш суперник до того виграв три поєдинки поспіль, а для вас це був дебютний бій. Чи було у вас розуміння, що в боксі для вас відкриваються хороші перспективи? 

– Бій мене порадував, мені сподобалось. Показав себе з хорошої сторони. Плюс відкрив дуже багато для себе такого, що треба поправити на тренуваннях, щоб боксувати краще. 

– Скажіть, а який ви по стилю боксер? Нокаутер чи навпаки? Чи ще належить це виробити?

– Намагаюся йти вперед, завдаю сильні удари, хочу нокаутувати суперника, в кожному бою над цим працюю, але не завжди виходить. 

– Хто з великих боксерів для вас є зразком для наслідування? Можливо, навіть схожий з тим, що ви можете на ринзі? 

– Є багато боксерів, які мені подобаються. Майк Тайсон, Василь Ломаченко, Олександр Усик, з польських – Артур Шпілька. Але можу багато кого перерахувати. 

– Які ваші боксерські перспективи? Можливо, вже є призначені наступні бої або вечори боксу, де ви будете брати участь?

– Поки що відпочиваю після минулого бою. По здоров’ю наче все нормально, руки не зламані. А перспективи в боксі є. Буду боксувати, а також виступати без рукавичок, на голих кулаках.

– Хочеться повернутися до вашої теми. Знаю, що ви вихованець Лубенського бійцівського клубу «Січ». Розкажіть про цей клуб, чи працює він, як там справи?

– Мій батько працює там тренером. Зараз у нього трохи є проблеми зі здоров’ям, його підміняють на тренуваннях. Але там працює. 

– А у вас як було? З яких видів спорту ви починали?

– Я починав з боксу. Боксував, потів був кікбоксинг, як переїхав в Польщу – пробував себе в ММА. 

– Знаю, що ви займалися також тайським боксом, навіть серед профі.

– Тайським боксом також займався. У мене навіть один профі-бій є в цьому виді, в К1. Перший бій я виграв. Потім також боксував в Польщі, приблизно десять боїв в К1. 

– Таке питання: які перспективи відкриваються перед вами у кожному з цих видів спорту? І до якого схиляєтесь відносно продовження карєри? 

– Бачу свою кар’єру в Gromda і в професійному боксі. Поки що хочу виграти турнір цієї організації, щоб у мене був пояс, а потім вже буду боксувати далі. 

– А у Gromda який календар і яка послідовність? Цього року які ще очікуються бої?

– Ще буде бій Бальбоа проти Максімуса. У них буде фінал, як і у нас був. А там не знаю, як вже організатори зроблять. Або буду битися за пояс з Кубішиним, або зроблять так, що треба підніматися по турнірній сходинці. Тому поки що не знаю.

– Наскільки добре організована Gromda? Скільки боїв доводиться провести за одну сесію? Як це виглядає?

–  Gromda дуже добре організована. В першому турнірі в мене було три бої одразу в один день, без рукавичок. Але потім у фіналі був лише один бій, який я виграв. Коли були три бої – я всі виграв, але там був якийсь мінімальний перерив. Йде турнір, змагаються вісім спортсменів, кожний між собою б’ється, поки хтось боксує – ти відпочиваєш. Ось так міняються. 

– У Польщі вас вже визнали за свого? Слухаю вашу мову, мені здається, що ви говорите як поляк. 

– Ну, трохи так, вже довго тут. Як десь йду чи їду, то мене впізнають, кажуть, шо був хороший бій. Багато людей впізнає.

– А відносно громадянства ви поляк чи українець? 

– Поки що в мене українське громадянство.

– А з Батьківщини є інтерес? У рідній Полтавщині стежать за вами?

– У мене там батьки, друзі, всі стежать за мною, багато хто пише. Дивляться мої бої.

– Чи реальним є те, що проведете у майбутньому бій в Україні?

– Думаю, це може стати реальністю. Але далеко не загадую. 

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.