Згадуючи 2000-й: як українські брати-чемпіони Сидоренки підкорили усю Європу

Згадуючи 2000-й: як українські брати-чемпіони Сидоренки підкорили усю Європу

Двадцять років тому чемпіонат Європи-2000, що проходив у фінському місті Тампере, завершився тріумфом українських боксерів – братів-близнюків Володимира та Валерія Сидоренків, що стало однією зі славетних та пам’ятних сторінок в історії українського боксу.

Спогадам про першість континенту 2000 року присвячений матеріал на офіційному сайті Європейської конфедерації боксу (EUBC).

33-й за ліком чемпіонат Європи з боксу проходив у Тампере, Фінляндія, з 13-го по 21 травня 2000 року. Він став другим подібним турніром, де брали участь лише боксери, що пройшли попередню кваліфікацію. Відзначимо, що 1993 року Тампере був приймаючим містом Чемпіонату світу з боксу AIBA, і ось сім років потому місто вітало найсильніших боксерів з європейського континенту.

Україна стала однією з трьох команд, що була представлена на турнірі максимальною кількістю спортсменів – 12. Загалом у 12 вагових категоріях виступали 175 боксерів з 34 країн, та далеко не всі учасники підійшли до змагань в оптимальних кондиціях, плануючи пік форми на літні Олімпійські ігри, що того року проходили в Сіднеї.

Головною сенсацією змагань у першій найлегшій вазі (до 48 кг) став тріумф 23-річного українця Валерія Сидоренка, який спочатку у півфіналі усунув зі свого шляху угорського ветерана Пала Лакатоса, а потім у вирішальному двобої переміг діючого на той момент чемпіона Європи, майбутнього олімпійського призера Сергія Казакова з Росії.

На відміну від свого брата-близнюка, Володимир Сидоренко, що виступав у найлегшій вазі (до 51 кг), приїхав до Тампере, щоб захистити звання чемпіона Європи, здобуте ним 1998 року у Мінську. Володимир впевнено довів свої амбіції, дійшовши до фіналу, і у «золотому» двобої здолав румунського боксера Богдана Добреску. Попереду у Володимира було ще чимало титулів як у аматорському, так і в професійному боксі: бронза Олімпійських ігор-2000 у Сіднеї, срібло чемпіонату світу-2001 у Белфасті і, нарешті – найвище досягнення у профі-кар’єрі – чемпіонський пояс WBA, яким він володів з 2005-го по 2008 роки.

Окрім «золотого» тріумфу братів Сидоренків, у скарбничці збірної України на чемпіонаті Європи у Тампере опинилося ще дві медалі: Валерій Бражник виборов срібло у напівсередній вазі (до 67 кг), а Олександр Зубріхін, що виступав у середній вазі (до 75 кг), завершив виступ з бронзовою нагородою.

У підсумку українська команда у неофіційному заліку посіла третє місце, поступившись команді Росії (чотири золоті і чотири срібні нагороди) і збірній Туреччині, яка вперше в історії виборола три золота (також в активі турків дві бронзи).

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.