Ігор Юрескул – найкращий тренер вересня!

Ігор Юрескул – найкращий тренер вересня!

Починаючи з вересня прес-служба ФБУ визначає найкращого тренера з боксу за підсумками кожного місяця в Україні.

Володарем першої символічної нагороди став заслужений тренер України з боксу, тренер ВФСТ «Колос» у селі Андріївка (Білгород-Дністровський р-н, Одеська обл.) Ігор Юрескул.

Нагадаємо, що саме у вересні найвідоміший вихованець Ігоря Олександровича – 19-річний боксер Юрій Захареєв – блискуче розпочав виступи у дорослому боксі, здобувши перше місце на Чемпіонаті України серед чоловіків в Одесі та здобувши звання найкращого боксера турніру. Тим самим чемпіон світу серед молоді 2021 року додав до свого чималого списку досягнень ще одне. Роль наставника – Ігоря Юрескула – у цих здобутках переоцінити неможливо!..

Ігор Юрескул: «В селі Андріївка немає кінотеатру і дискотеки, але є свій чемпіон світу»

– Ігорю Олександровичу, за результатами останніх років ви є одним з найуспішніших наставників в українському боксі. Розкажіть, як все починалося? Як починали тренувати?

– Я прийшов з армії. Влаштувався працювати інженером. Також працював начальником охорони місцевого підприємства, директор якого запропонував мені тренувати, розвивати спорт. Спершу починав з кікбоксингу та тайського боксу. Згодом запропонували поїхати на змагання в клуб «Аккерман». Цікаво, що змагання були з боксу. Мені сподобалося, що хлопці загорілися. Їм бокс припав до душі. Так ми змінили напрямок і почали проводити тренування виключно з боксу. Тренувалися в приміщенні без вікон, без світла. Це був початок. Роки йшли і разом спільними зусиллями обладнали зал. Директор підприємства допомагав, друзі, сам вкладав особисті кошти.

– Що було найважчим на початку тренерської кар`єри?

– На початку було чимало перепон. Директор підприємства, з яким ми започаткували бокс, згодом змінився, пішов з роботи через рік. З тими людьми, які приходили на його місце, в нас були непорозуміння. Чимало разів відключали світло в спортзалі. Аби мені поїхати на змагання з хлопцями, треба було брати відпустку. Доводилося робити різні справки. Взагалі, з 2012-го по 2016 рік не було жодного фінансування. Це і було найважчою перепоною.

– Талановитий боксер чи працьовитий? Якого оберете?

– Талановитий – це звісно, добре. Втім, 99 відсотків має бути саме працьовитість і 1 відсоток – це талант. Вважаю, що працьовитість приносить свої плоди. Вік живи, вік навчайся! Яким би талановитим не був боксер, якщо він не буде трудитися, то нічого в нього не вийде. Звісно ж, залізною повинна бути і дисципліна.

– Ви живете і тренуєте в селищі Андріївка, де населення в районі 1000 чоловік. Брати Молодани, Захареєв саме звідти. В чому феномен хлопців з Андріївки?

– Вони звичайні хлопці. Такі, як і всі. В нас, наприклад, немає кінотеатру, немає дискотеки. Раніше були тренування з футболу, які проводили мій батько з дядьком. Згодом чимало людей поїхало з Андріївки, і жодних інших кружків, окрім боксу, в нас не залишилося. Хлопці займалися і прийшли такі результати. Ну і важливо, що в мене горіли очі. Не горіли б очі в мене та в них, то навряд чи щось би вийшло.

– На Чемпіонаті України, який нещодавно проходив в Одесі, вашого вихованця Юрія Захареєва було визнано найкращим боксером турніру. Розкажіть про Юру. Яким він до вас прийшов?

– Захареєв прийшов до мене маленьким та кругленьким. Спершу багато плакав. Втім, потихеньку зробили з нього чоловіка. Спасибі величезне його мамі, яка підтримувала та багато допомагала нам в нашій роботі. Психологічно наставляла і до сих пір наставляє Юру. Він вчився на своїх помилках. Вони його закаляли. Разів три ставав третім на чемпіонатах України. В Чернівцях йому взагалі не віддали заслужену перемогу. Всі пам`ятають той скандальний бій. Юра кожного разу переборював себе та не опускав руки. Юра взагалі цікавий хлопець. Йому постійно треба бути в роботі. Юрі не можна довго відпочивати. Вони зовсім різні з Молоданом. Потрібно, щоб він постійно рухався і йшов вперед.

– Рішення про перехід Захареєва в дорослий бокс було доволі сміливим, але, як показав час та результат на чемпіонаті України – правильним. Як зрозуміли, що Юрі вже треба боксувати серед дорослих чоловіків?

– Насправді кажучи, мало хто в нас вірив. Під час підготовки в нас були проблеми, Юра вибув на чотири–п`ять днів. Він був готовим десь на 70 відсотків, але на щастя цього вистачило, аби Юра став чемпіоном України серед дорослих.

– Інші ваші вихованці – брати Молодани – вже тривалий час показують стабільно високі результати. Розкажіть про них більше. Як і коли вони почали займатися боксом?

– Першим до мене прийшов Діма – молодший з братів. Згодом він підтягнув і свого старшого брата. Хлопці – молодці! Вони реально є прикладом працьовитості, дуже дисципліновані і, головне, хороші люди. Я кожному тренеру бажаю, щоб в нього були такі вихованці.

– Молодан став віце-чемпіоном Європи до 22 років. Наступний крок – перехід у дорослий бокс?

– Після Чемпіонату Європи у нього була травма. Зараз, слава Богу, все добре. Хотіли боксувати на Чемпіонаті України серед дорослих, втім вирішили поберегти Максима. Він був на зборах, готувався. Зараз тренується в Кончі-Заспі. Після цього відправляється зі збірною до 22 років на збори до Шотландії, де, наскільки мені відомо, пройде матчева зустріч Україна – Шотландія. Подивимося, що буде далі. Можливо, будемо поєднувати професійний бокс з олімпійським. До нового року приймемо рішення.

– Чи отримували ваші боксери пропозиції від промоутерських компаній?

– Звісно, пропозиції були, але цей  рік ми поки боксуємо в олімпійському боксі. Після нового року подивимось, що буде далі. Захареєв, скоріше за все, залишається на цей олімпійський цикл, потім будемо дивитися, які пропозиції будуть у хлопців. Для мене головне, щоб вони могли себе забезпечувати, щоб вони мали кошти на вітаміни, на харчування, на проїзд, на проживання. Будемо відштовхуватися від пропозицій.

– За свою тренерську кар`єру ви багато часу провели на змаганнях та зборах з хлопцями. А як сім`я ставиться до вашої роботи?

– У цьому році я практично не був дома, приділяв підопічним майже сто відсотків свого часу. Не можу залишити їх одних. З одним поїхав на турнір, після цього одразу треба їхати з іншим… Звісно, хочеться вже трохи і відпочити. Втім, попереду чимало роботи. Будемо рухатися далі, прагнути олімпійське золото. Родина вже нормально ставиться до моїх поїздок. Всі звикли до цього. Моя робота – це моє життя. Будемо рухатися далі і розвиватимемо не тільки Молоданів та Захареєва, але й інших боксерів. Зізнаюся – хотілося б якогось помічника, щоб горів, хотів тренувати і допомагав хлопцям.

– Які цілі ставите на найближчі роки?

– Дуже хочеться, аби у моїх хлопців все склалося! Діма Молодан вже буде боксувати у віковій групі до 22 років. Бажаю йому успіхів! Хочу, щоб Юра Захареєв та Максим Молодан закріпилися в дорослій чоловічій збірній, виграли чемпіонат Європи та світу. Будемо старатися потрапити на Олімпійські ігри!

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.