Вадим Саласенко, Олександр Улановський і Віталій Яровий – найкращі тренери жовтня!

Вадим Саласенко, Олександр Улановський і Віталій Яровий – найкращі тренери жовтня!

За новою традицією прес-служба ФБУ визначає найкращого тренера в українському боксі за підсумками кожного місяця. Втім, наприкінці жовтня ми вирішили піти нестандартним шляхом та присвоїти це звання відразу трьом спеціалістам.

Отже, лауреатами жовтня стали Вадим Саласенко (місто Кропивницький, наставник чемпіона Європи серед молоді Бозорбоя Матякубова), Олександр Улановський (місто Харків, тренер чемпіонки Європи серед молоді Вероніки Накоти) та Віталій Яровий (Харків, наставник чемпіона Європи серед молоді Айдера Абдураімова).

Саме завдяки їм, а також старшим тренерам молодіжної збірної України Олегу Кудінову (чоловіча команда) та Роману Семенишину (жіноча команда) «синьо-жовті» продемонстрували відмінний результат на першості континенту серед молоді у Будві, Чорногорія. Нагадаємо, наші хлопці та дівчата посіли друге загальнокомандне місце на Євро-2021, завоювавши 14 нагород, три з яких – золоті.

Ми поспілкувалися з усіма трьома лауреатами, розпитавши про секрети тренерської роботи.  

Тренер жовтня в Україні – Вадим Саласенко (Кропивницький)

«Тренерською діяльністю я займаюся 13 років, – розповідає Вадим Вікторович. – Мені в цьому плані поталанило, адже я – представник спортивної династії. Мій батько Віктор Борисович є відомим тренером з боксу, мама займалася веслуванням на байдарці, а брат і сестра теж займалися боксом і зараз вже так само тренують. Я завжди відчуваю підтримку рідних, можемо підстраховувати один одного.

Мені вже вдалося виховати чимало хороших спортсменів. Були серед них і майстри спорту. Але такі, як Бозорбой Матякубов – одиниці. Головне, на мій погляд, знайти такого учня, який є не лише талановитим, а й має ще відповідне бажання працювати. Бозорбой – мій найбільш титулований учень. Хороший хлопець, слухняний, всі тренерські настанови сприймає швидко. Він – стопроцентний «пахар».

У наступному році Бозорбой переходить у дорослий вік. Як казав один відомий тренер: «Бокс розпочинається з мужиків». Отже, це дуже важливий момент у його кар’єрі. Але ми з ним багато чого вже пройшли разом, і, я сподіваюся, в нього все вийде».

Тренер жовтня в Україні – Олександр Улановський (Харків)

«У роботі з учнем дуже важливим є взаєморозуміння, мати схожі погляди на одні й ті самі речі. Ну і, звичайно, далеко не дійдеш без самодисципліни і організації тренувального процесу. У будь-якому разі, результат завжди залежить порівну від двох людей – спортсмена і тренера, 50 на 50, – вважає Олександр Володимирович. –  У випадку з Веронікою Накотою всі пазли зійшлися. Її найбільш цінна якість – це працелюбність. Із досвідом я зрозумів, що сам по собі боксерський талант не має особливо важливого значення. Найкращий талант це і є – працелюбність.

Якими якостями має володіти хороший тренер? Як мінімум, він має сам розуміти те, що він вимагає від вихованців. Дисципліна завжди має бути на першому місці – без неї у спорті не можна. А також багато що залежить від психології. Потрібно бути у психологічному контакті зі своїм учнем. Це може бути і дружба, але без панібратства у відносинах. Відносини мають бути душевними і людськими – це запорука гарного психологічного мікроклімату у колективі. Сподіваюся, «зіркова хвороба» Вероніці не загрожує, а якщо щось подібне почне відбуватися, я цьому зараджу».

Тренер жовтня в Україні – Віталій Яровий (Харків)

«На Чемпіонаті Європи виступили відразу три моїх вихованці. Окрім перемоги Айдера Абдураімова, маємо ще дві бронзові нагороди в активі В’ячеслава Бригаденка та Олександра Балабіна. Усіма своїми учнями, звичайно, пишаюся! Сашко не зміг посісти перше місце через травму, а зі Славком ми трошки не вгадали з ваговою категорією.

З Айдером наша найбільша складність була якраз у згонці ваги перед турніром. А так я був впевнений у його перемозі! – говорить Віталій Олексійович. – Він до неї йшов тривалий час: брав медалі на попередніх кількох форумах. У 2017 році був другим, у 2018-му – третім, а в 2020 році – також здобував «срібло». Рано чи пізно він мав виграти «золото»! На цьогорічній першості континенту Айдер дійсно був найкращим, і в нашій збірній він був одним з лідерів.

Звичайно, втриматися на вершині буває складніше, ніж її досягти. Але Айдер – дуже дисциплінований боксер. Під час паузи між змаганнями потрібно витримувати спортивний режим, але при цьому необхідно і психологічно відпочити.

Зараз наше головне завдання – правильно підібрати вагову категорію на наступний рік, адже хлопець росте, а різка згонка ваги дуже погано позначається на організмі спортсмена. Найближчі цілі для нас – ще одна молодіжна першість Європи, чемпіонат світу у цій же віковій групі, а також Юнацькі Олімпійські ігри».

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.