AIBA тестуватиме нову систему підрахунку балів. Коментар міжнародного технічного делегата Ігоря Білецького

AIBA тестуватиме нову систему підрахунку балів. Коментар міжнародного технічного делегата Ігоря Білецького

Міжнародна боксерська асоціація (AIBA) розглядає найближчим часом впровадження нової системи оцінювання боксерських боїв. На даний момент нова система є лише експериментальною і найближчим часом проведе період апробації на різноманітних турнірах, одним з яких буде Чемпіонат світу серед жінок, який має пройти у Стамбулі.

Про подробиці впровадження оновленої системи прес-службі ФБУ розповів міжнародний технічний делегат Ігор Білецький.

«Хочу наголосити на тому, що нова система не випробувана, а її тестовий запуск буде здійснено на Чемпіонаті світу серед жінок у Стамбулі.

Згідно цих нововведень, тепер суддя має оцінювати поєдинок таким чином: кожен раунд (3 хвилини) буде розбиватися на три фази, кожна з яких триває по 1 хвилині. Таким чином, боксерський бій ділиться на дев’ять рівних відрізків.

Наприкінці кожної хвилини судді необхідно буде поставити 1 бал тому боксеру, який, на його думку, виграв цей відрізок. За попередження спортсмену зніматимуть 2 бали.

Змін зазнає і форма суддівських записок, і сама електронна система, за допомогою якої сигнали від кожного судді будуть надходити хронометристу. Наразі розглядається варіант, згідно якого і тренери, і глядачі у залі будуть бачити зміни у рахунку після кожного відрізку бою.

Запровадження нової системи у першу чергу виключить можливість певні маніпулювання раундами та поєдинками з боку самих спортсменів, а також створить прозорість на кожному етапі кожного раунду/поєдинку. Емоційний фактор «Кінцівка запам’ятовується найбільше», який особливо впливає на вболівальників, але іноді – і на суддів – віднині не відіграватиме значення. Це, на мою думку, зменшить кількість суперечливих та скандальних ситуацій, які не прикрашають наш вид спорту.

Деяких змін зазнають і критерії, за якими суддя обирає переможця. Зокрема, на оцінку впливатимуть два основні параметри: 1) кількість правильних ударів у цільову зону; 2) домінування в бою за техніко-тактичною перевагою. Третій критерій, який застосовувався до цього – конкурентоспроможність – за новою системою враховуватися не буде.

Головною умовою, як і раніше, залишається те, що суддя обов’язково має визначити переможця наприкінці бою. Нагадаю, що нічиєї у боксі бути не може».

ЗАЛИШИТИ Коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.